Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako je propao kripto hedge fond i za sobom povukao mnoge ulagače

Još u ožujku, Three Arrows Capital upravljao je imovinom od oko 10 milijardi dolara, što ga čini jednim od najistaknutijih kripto hedge fondova na svijetu.

Pad cijena kriptovaluta i posebno rizična strategija trgovanja koja je uništila imovinu i dovela kompaniju, također poznatu kao 3AC, do nemogućnosti plaćanja zajmodavcima uputili su na stečajni sud.

Lanac boli možda tek počinje. 3AC je imao poduži popis ugovornih strana ili kompanija koje su svoj novac povjerile u sposobnost kompanije da barem ostane na površini. Budući da je kripto tržište od travnja palo za više od milijardu dolara, predvođeno padom bitcoina i ethereuma, ulagači s okladama koncentriranim na kompanije poput 3AC trpe posljedice, piše CNBC.

Kripto mjenjačnica Blockchain.com navodno se suočava s gubitkom od 270 milijuna dolara na zajmovima 3AC-u. U međuvremenu, brokerska kuća za digitalnu imovinu Voyager Digital podnijela je zahtjev za zaštitu od stečaja u Poglavlju 11 nakon što im 3AC nije mogao vratiti otprilike 670 milijuna dolara koje su posudili od ove kompanije. Kripto zajmodavci sa sjedištem u SAD-u Genesis i BlockFi, platforma za kripto derivate BitMEX i kripto burza FTX također su pogođeni gubicima.

“Kredit se povlači, standardi preuzimanja pooštravaju se, solventnost se testira, tako da svi povlače likvidnost od kripto zajmodavaca”, rekao je Nic Carter, partner u Castle Island Ventures, koji se fokusira na blockchain ulaganja.

Strategija Three Arrowsa uključivala je posuđivanje novca iz cijele industrije, a zatim okretanje i ulaganje tog kapitala u druge kripto projekte, koji su često tek u nastajanju. Kompanija postoji već desetljeće, što je pomoglo osnivačima Zhu Suu i Kyleu Daviesu da steknu povjerenje u industriji koja je puna početnika. Zhu je također bio jedan od domaćina popularnog podcasta o kriptovalutama.

“3AC je trebao biti ‘odrasla osoba u sobi'”, rekao je Nik Bhatia, profesor financija i poslovne ekonomije na Sveučilištu Južne Kalifornije.

Sudski dokumenti koje je pregledao CNBC pokazuju da odvjetnici koji zastupaju vjerovnike 3AC-a tvrde da Zhu i Davies još nisu počeli surađivati s njima “na bilo koji značajan način”. U podnesku se također navodi da postupak likvidacije nije započeo, što znači da nema novca za vraćanje zajmodavcima kompanije.

Zhu i Davies nisu dali komentar.

Praćenje padajućih domina

Pad Three Arrows Capitala može se pratiti do kolapsa terraUSD (UST) u svibnju, koji je bio jedan od najpopularnijih stablecoin projekata vezanih za američki dolar.

Stabilnost UST-a oslanjala se na složen skup koda, s vrlo malo gotovine za potporu aranžmanu, unatoč obećanju da će zadržati svoju vrijednost bez obzira na volatilnost na širem kripto tržištu. Ulagači su bili potaknuti – na pratećoj platformi za kreditiranje pod nazivom Anchor – s 20% godišnjim prinosom na njihov UST, stopom za koju su mnogi analitičari rekli da je neodrživa.

“Korekcija rizične imovine u kombinaciji s manjom likvidnošću razotkrila je projekte koji su obećavali visoke neodržive godišnje kamatne stope, što je rezultiralo njihovim kolapsom, kao što je UST”, rekao je Alkesh Shah, globalni strateg za kripto i digitalnu imovinu u Bank of America.

Panična prodaja povezana s padom UST-a i njegovog sestrinskog tokena luna koštala je ulagače 60 milijardi dolara.

“Kolaps terraUSD-a i lune je nulta točka”, rekao je Bhatia iz USC-a, koji je prošle godine objavio knjigu o digitalnim valutama pod naslovom “Slojeviti novac”. Opisao je krah kao prvi domino koji je pao u “dugom, kaotičnom lancu utjecaja i prijevara”.

Praćenje'kripto zaraze'
Praćenje kripto zaraze Izvor CNBC

3AC je rekao za Wall Street Journal da je uložio 200 milijuna dolara u lunu. Druga industrijska izvješća navode da je izloženost fonda oko 560 milijuna dolara. Bez obzira na gubitak, ta je investicija postala praktički bezvrijedna kada je projekt stablecoina propao.

Implozija UST-a poljuljala je povjerenje u sektor i ubrzala pad kriptovaluta koji je već u tijeku kao dio šireg povlačenja od rizika.

Zajmodavci 3AC-a tražili su natrag dio svoje gotovine, ali novca nije bilo. Mnogi od partnera kompanije zauzvrat nisu mogli ispuniti zahtjeve svojih investitora, uključujući maloprodajne vlasnike kojima su obećani godišnji povrati od 20%.

“Ne samo da nisu ništa osigurali, nego su im isparile milijarde”, rekao je Bhatia.

Peter Smith, CEO Blockchain.com-a, rekao je prošlog tjedna, u pismu dioničarima koje je CoinDesk pregledao, da je burza njegove kompanije “ostala likvidna, solventna i da naši kupci neće biti pogođeni”. Ali ulagači su već čuli takvo mišljenje – Voyager je rekao istu stvar nekoliko dana prije nego što je podnio zahtjev za stečaj.

Bhatia je rekao da ovo pogađa svakog igrača na tržištu koji je značajno izložen sve lošijoj imovini i krizi likvidnosti. A kriptovalute dolaze s tako malo zaštite potrošača da mali ulagači nemaju pojma što će na kraju posjedovati, ako uopće išta posjeduju.

Kupci Voyager Digitala nedavno su primili e-mail u kojemu se navodi da će proći neko vrijeme prije nego što mogu pristupiti kriptovalutama koje se nalaze na njihovim računima. CEO Stephen Ehrlich rekao je na Twitteru da će, nakon što kompanija prođe kroz stečajni postupak, kupci s kriptovalutama na svom računu potencijalno nešto i dobiti.

To bi moglo uključivati kombinaciju kriptovalute koju su držali, zajedničke dionice u reorganiziranom Voyageru, Voyager tokene i sve prihode koje mogu dobiti od 3AC-a. Investitori Voyagera rekli su za CNBC da ne vide puno razloga za optimizam.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno