Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako u 5 minuta znati hoće li osoba ikada postati dobar vođa

Vjerojatno ste, iz prve ruke vidjeli najbolje i najgore primjere vodstva na najvišim razinama. Jedni su oni uzorni lideri koji angažiraju pojedince, grupe i organizacije da rade preko svake mjere. Drugi su, naprotiv, potpuno toksični.

Da biste nastavili unaprjeđivati svoje sposobnosti vodstva i angažirati srca i umove ljudi da čine velike stvari, trebaju vam učenje i praksa. Još važnije, kako biste se zaštitili od nevolja, trebate naučiti izbjegavati osobine najtoksičnijih šefova.

Tri su primjera koja nam pokazuju da osoba možda nema ono što je potrebno za vodstvo:

1. Želite da bude sve po vašem.

Iskreno pitanje koje si trebate postaviti: Donosite li odluke tako kako biste osigurali da sve ispadne upravo onako kako vi želite?

Jedan izvršni direktor zahtijevao je da stvari idu tijekom koji on želi cijelo vrijeme. A kad mu situacija nije išla na ruku, nije imao emocionalnu zrelost da se pozabavi problemom bez izazivanja novih problema. Ako su članovi tima tijekom konferencijskog poziva predložili bolje rješenje za poslovni izazov, on bi, na licu mjesta, svim snagama pokušao promijeniti njihovo mišljenje i ismijati njihovo obrazloženje.

Nesputane emocije, poput dominantnog ponašanja kao što je maltretiranje, mnogo se lakše iskazuju preko zaslona računala. Ovakva samopromocija zvana “moj put” može se kasnije manifestirati na privatnim virtualnim sastancima. Na njima će ovaj toksični lider dobiti što želi okrećući članove tima jedne protiv drugih.

2. Kritizirate ljude pred njihovim kolegama.

Kritizirati ljude pred njihovim kolegama ubojica je uspješnog izvršenja obveza i guši ljudski duh. Isto kao što je i sustavno odbijanje tuđih dobrih ideja i inicijativa. Loši učinci rada pod takvim šefom su brojni. Najistaknutiji je rast frustracije do te mjere da se gubi interes, entuzijazam ili briga za posao koji se obavlja.

3. Kradete svjetla reflektora.

Tim je razvio prekrasan proizvod i na vrijeme ga je plasirao. Klijent je sretan koliko će novca i vremena uštedjeti novi sustav. A onda se dogodi sljedeće: šef preuzima sve zasluge. Nema pohvala timu, nema slavljenja svačijeg uspjeha, nema priznanja članovima tima za njihov doprinos. Ovaj tip menadžera u potpunosti će ukrasti svjetla reflektora. A to je totalni ubojica uspješnog izvršenja obveza.

Izvor: Inc.; prijevod i prilagodba: Financa.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno