Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kina kritizirala pooštravanje pravila za uvoz čipova iz SAD

Kina je kritizirala pooštravanje pravila SAD o izvozu čipova. Navodeći da stvaraju veće prepreke u trgovini, te stvaraju neizvjesnost u samoj industriji.

Administracija američkog predsjednika Joe Biden-a revidirala je prošli tjedan pravila koja otežavaju Kini pristup čipovima iz SAD za umjetnu inteligenciju. Također i alatima za proizvodnju čipova, što je dio šireg napora da se oslabi kineska industrija zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, prenosi Reuters.

SAD su proširile koncept nacionalne sigurnosti. Arbitrarno revidirale pravila i pooštrile mjere kontrole. To nije samo postavilo više prepreka i nametnulo teži teret za usklađivanje kineskim i američkim kompanijama koje žele da normalno surađuju ekonomski i u trgovini. Ovo je stvorilo ogromnu neizvjesnost za globalnu industriju čipova“, saopćilo je Ministarstvo trgovine Kine.

SAD su prošlog listopada uvele pravila kojima se zabranjuje izvoz naprednih čipova. Ovo je pogodilo kompanije poput Nvidia i AMD. Kina je spremna da surađuje sa svim stranama kako bi ojačala obostranu korist i promovirala sigurnost i stabilnost globalne industrije čipova i lanca distribucije, navodi kinesko ministarstvo. SAD od 2019. godine ograničavaju Kini pristup tehnologiji čipova. Tada je administracija tadašnjeg predsjednika Donald Trump-a zabranila kineskoj kompaniji Huawei da kupuje vitalnu američku tehnologiju. Osim toga, zabranila je da se njena oprema koristi u SAD telekomunikacionim mrežama, navodi Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno