Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kineska centralna banka blago snizila kratkoročnu kamatnu stopu

Kineska središnja banka u ponedjeljak je snizila jednogodišnju referentnu kamatnu stopu kako bi potaknula potražnju za kreditima, ali je iznenadila tržišta zadržavši petogodišnju kamatnu stopu nepromijenjenom, što ukazuje da je brine brzo slabljenje tečaja juana.

Oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva posustao je zbog problema u sektoru nekretnina, slabe potrošnje građana i naglog posustajanja kreditiranja, što je pridonijelo tome da vlasti poduzmu veće poticajne mjere.

Međutim, pritisak na tečaj juana, koji je na deviznim tržištima dotaknuo najnižu razinu prema dolaru u zadnjih devet mjeseci, znači da Peking raspolaže ograničenim prostorom za izraženije popuštanje monetarne politike, kažu analitičari, budući da bi daljnje povećanje razlike u prinosima između kineskih i drugih velikih gospodarstava moglo izazvati val novih prodaja juana i bijeg kapitala. Jednogodišnja referentna kamatna stopa snižena je tako s 3,55 posto, na 3,45 posto, dok je petogodišnja zadržana na 4,20 posto.

“Kina je vjerojatno ograničila veličinu i obuhvat snižavanja stopa jer su zabrinuti zbog pritiska na slabljenje juana”, rekao je Masayuki Kichikawa, glavni makro strateg u Sumitomo Mitsui DS Asset Managementu. “Kineske vlasti brinu o stabilnosti valutnog tržišta”, dodao je.

Većina novih i nenaplativih zajmova u Kini temelji se na jednogodišnjoj kamatnoj stopi, dok petogodišnja stopa utječe na cijene hipotekarnih kredita. Kina je obje kamatne stope smanjila u lipnju kako bi potaknula gospodarstvo.

Juan je jutros blago oslabio na kineskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje, na 7,3078 juana za dolar, a oslabili su i referentni dionički indeksi na Šangajskoj burzi. Od početka godine oslabio je gotovo šest posto u odnosu na dolar i među azijskim je valutama s najvećim gubitkom.

Smanjenje jednogodišnje kamatne stope nadovezuju se na prošlotjedno neočekivano snižavanje srednjoročne kamatne stope, koja inače služi kao orijentir za kretanje jednogodišnje kamatne stope i na tržištima se često tumači kao signal budućih promjena referentnih kamatnih stopa. Prema izvješću o provedbi monetarne politike u drugom tromjesečju, središnja banka također je obećala da će održavati dostatnu likvidnost, a svoju politiku “preciznom i snažnom” kako bi poduprla gospodarski oporavak u okolnostima sve nepovoljnijih utjecaja.

Izvor: Hr Portfolio

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno