Financa
Digitalni poslovni portal

Pad stambene gradnje u Njemačkoj produbljen

Pad aktivnosti u njemačkom sektoru stambene gradnje intenzivirao se u srpnju Pokazalo je istraživanju instituta Ifo, koje je pokazalo da se rekordan broj kompanija žali na sve manje narudžbi u tom sektoru.

U srpnju je udio tvrtki koje muči manjak narudžbi povećan na 40,3 posto, nasuprot njihovu udjelu od 34,5 posto u lipnju i tek 10,8 posto u srpnju 2022. godine, objavio je njemački ekonomski institut Ifo.

“Oluja je na pomolu. Nakon višegodišnje ekspanzije, nove poslove sada koče više kamatne stope i drastičan porast troškova gradnje”, rekao je Klaus Wohlrabe, Ifov voditelj istraživanja.

Premda se udio građevinskih tvrtki koje se žale na otkazane narudžbe u srpnju ponešto smanjio, na 18,9 posto, on je još uvijek znatno iznad dugogodišnjeg prosjeka od 3,1 posto.

Mnoge se tvrtke snalaze zahvaljujući starim narudžbama koje dovršavaju, objavio je Ifo. No, njegovo je istraživanje pokazalo da je 10,5 posto tvrtki u tom sektoru izvijestilo o financijskim problemima, što je dvostruko više nego godinu dana prije.

Prošlotjedni podaci statističkog ureda Destatisa pokazali su da se broj izdanih građevinskih dozvola za stanove u Njemačkoj smanjio za 27 posto u prvoj polovini 2023., naglašavajući pad potražnje koji pogađa građevinski i sektor nekretnina.

Statistički ured pad potražnje pripisuje visokim troškovima gradnje i poteškoćama u pristupu financiranju, što su čimbenici koji su produbili stres u širem sektoru.

Njemačka je dugo imala koristi od razdoblja jeftinog novca koje je potaknulo procvat sektora nekretnina, ali sada se on bori s velikim preokretom jer Europska središnja banka podiže kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

Izvor: HrPortfolio

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije