Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Koliko će se promjeniti kriptoindustrija nakon posljednjih odluka vlade SAD

Nedavne akcije vlade SAD kako bi se regulirala kriptoindustrija postavljaju neka nova pravila. Podsjećamo protiv glavnih igrača u kriptoindustriji, Coinbase i Binance, vlada SAD je poduzela određene mjere koje su izazvale zabrinutost za budućnost digitalnih valuta. Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC), koju vodi predsjednik Gary Gensler, bila je agresivna u pokretanju tužbi. Izrazili su sumnje u trgovanje digitalnim tokenima, o čemu je pisala financa.ba. To je odmah utjecalo na tržište, pri čemu su četiri od deset najjačih kriptovaluta doživjele značajan pad vrijednosti.

Coinbase se suočava s optužbama SEC-a da djeluje kao neregistrirani broker i burza. SEC tvrdi da se nekoliko tokena na platformi, uključujući Solanu (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC) i Filecoin, smatraju riskantnima. Pravni postupci protiv Coinbasea i Binancea stvorili su efekt valova. Ovo je uzrkovalo da vodeća aplikacija za trgovanje kriptovalutama Robinhood odlučila zaustaviti trgovanje kovanicama Cardano, Polygon i Solana od 27. lipnja nadalje, navodi Zimo.

Kriptoindustrija – zabrinutost investitora visoka

Navedene tužbe i prethodne akcije SEC-a izazvale su zabrinutost oko regulatorne budućnosti. Osim toga investitori su se počeli pitati koliko je legitimna kriptoindustrija u cjelini. Provjera SEC-a dolazi u ključnom trenutku kada su kriptovalute već suočene sa skepticizmom i neizvjesnošću. Optuženi su za povezanost s nezakonitim aktivnostima i potencijalnog utjecaja na tradicionalne financijske sustave.

Propast FTX-a, velike kripto platforme, raspršila je nade o retroaktivnom legitimiziranju industrije putem zakona. Potencijalno nagnavši SEC da zauzme stroži stav prema kripto prijestupnicima, javlja Tech Times. Stručnjaci upozoravaju da postupci SEC-a i nevoljkost Kongresa da intervenira ukazuju na problematičnu budućnost za kriptovalute u SAD-u.

Kritičari kriptovaluta tvrde da bi cilj vlasti trebao biti učiniti kripto industriju “sistemski irelevantnom”, a neki vjeruju da bi bilo bolje pustiti industriju da sama izgori, bez stvaranja novih propisa. Kako se represija SEC-a pojačava i pravne bitke razvijaju, budućnost kriptovaluta ostaje neizvjesna, što dovodi do pada vrijednosti kovanica i narušava povjerenje među ulagačima i sudionicima na tržištu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno