Financa
Digitalni poslovni portal

Lufthansa otkazala 2.340 letova

Lufthansa je bila primorana otkazati 2.340 letova. Uzrok su štrajkov zaposlenih na sedam njemačkih aerodroma u Brehmen-u, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Munchenu i Stutgartu. Problem je pogodio oko 300.000 putnika, Lufthanasa i ostalih avioprijevoznika.

Sindikati radnika zaposlenih na njemačkim aerodromima stupili su u 24-satnu obustavu rada zahtijevajući veće plaće. Navode da se tržište nalazi u jeku rasta cijena izazvanog ekonomskom krizom i inflacijom, prenosi Reuters.

Jutrošnji izgled terminale aerodroma, više podsjeća na najgore dane pandemije zbog virusa korona, a manje na štrajk upozorenja” – izjavio je predstavnik Asocijacije njemačkih avioprevoznika Ralph Beisel.
Njemački sindikat Verdi najavio je štrajk u srijedu nakon što je saopšćio da u pregovorima o poboljšanju uvjeta i povećanju plaća nije bilo velikog napretka.

Ako se sada ništa ne poduzme u vezi primanja zaposlenih, mislim da nas čeka još jedno kaotično ljeto – rekla je za Inforadio predstavnica sindikata Verdi Christine Behle. Zanimljivo, štrajk se podudara sa početkom 59. Munchenske sigurnosne konferencije. Njaveću štetu će imati avioprijevoznici, poput Lufthansa.

Rumunski ministar inozmnih poslova, koji je putovao jednim od otkazanih letova, letio je za Austriju. Nakon toga je putovao automobilom četiri sata do Munchena, rekao je zvaničnik rumunske ambasade. Tako da su štrajkom pogođeni i najviši dužnsnici europskih država, piše RT RS.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije