Financa
Digitalni poslovni portal

McDonald’s prodaje svoj biznis u Rusiji

Iz McDonald’s-a su danas rekli da će prodati svoje poslovanje u Rusiji, nešto više od dva mjeseca nakon što su pauzirali poslovanje u ovoj zemlji zbog invazije na Ukrajinu, piše CNBC.

“Humanitarna kriza uzrokovana ratom u Ukrajini i ubrzano nepredvidivo poslovno okruženje naveli su McDonald’s do zaključka da nastavak poslovanja u Rusiji više nije održiv, niti je u skladu s McDonald’s-ovim vrijednostima”, objavila je kompanija. Ruske snage, pod vodstvom predsjednika Vladimira Putina, optužene su za niz ratnih zločina tijekom napada na Ukrajinu.

Odlazak McDonald’sa iz Rusije gorak je kraj jedne ere. Kompanija, među najprepoznatljivijim simbolima američkog kapitalizma, otvorila je svoj prvi restoran u Rusiji prije više od 30 godina dok se komunistički sovjetski režim raspadao, a zapadni poslovi i ideje infiltrirali su se kroz željeznu zavjesu.

McDonald’s ima više od 800 restorana i 62.000 zaposlenih u Rusiji. Piše da traži lokalnog kupca.

Iz kompanije su također rekli da će nastojati osigurati da njezini zaposlenici u zemlji i dalje primaju plaću do zaključenja ugovora te da će im pokušati pomoći da zadrže svoja radna mjesta pod novim vlasnicima.

Iz McDonald’s-a su rekli da su njegovi restorani u Ukrajini, koja je od kraja veljače na udaru moskovskih snaga, i dalje zatvoreni. Iz kompanije su priopćili da nastavlja isplaćivati ​​pune plaće svojim zaposlenicima i u toj zemlji.

Rusija i Ukrajina su činile oko 2% ukupne prodaje McDonald’sa u cijelom sustavu i otprilike 9% njegovih prihoda i 3% operativnog prihoda.

Iz McDonald’s-a su rekli da očekuju da će zabilježiti prvenstveno negotovinski trošak od oko 1,2 do 1,4 milijarde dolara u vezi s njihovom odlukom da napuste rusko tržište. U ožujku su iz kompanije rekli da će ih privremeno zatvaranje koštati oko 50 milijuna dolara mjesečno, odnosno 5 do 6 centi po dionici.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije