Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nafta je potonula na 91 dolar uoči nastavka američko-iranskih pregovora

Cijene nafte jučer su pale na oko 91 dolar po barelu uoči nastavka neizravnih pregovora između Sjedinjenih Država i Irana, koji bi mogli oživjeti međunarodni nuklearni sporazum i omogućiti veći izvoz iranske nafte.

Sporazum bi Iranu, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), “otvorio vrata” da na tržište stavi dodatnih više od milijun barela dnevno, što odgovara više od jedan posto globalne opskrbe, prenosi Reuters.

Nuklearni pregovori između Washingtona i Teherana trebali su se nastaviti jučer u Beču.

Europska nafta Brent oslabila je 1,45 dolara, ili 1,6 posto, na 91,24 dolara po barelu u trgovanju jučer do 14:30 po srednjo-europskom vremenu, nakon što je prekjučer dosegnula najvišu vrijednost u sedam godina od 94 dolara.

Cijena američke nafte WTI oslabila je za 1,09 dolara ili 1,2 posto, na 90,23 dolara.

“Ako se sankcije Iranu ukinu, globalna opskrba sirovom naftom mogla bi dobiti prijeko potrebnu podršku”, rekao je Naim Aslam, glavni tržišni analitičar Avatradea.

Teški pregovori

Osam rundi neizravnih pregovora između Sjedinjenih Država i Irana od travnja prošle godine tek treba dovesti do sporazuma o nastavku valjanosti nuklearnog pakta iz 2015., dok između dvije strane još uvijek postoje razlike u brzini i opsegu ukidanja sankcija.

“Iranski izvoz mogao bi se brzo nastaviti ako se postigne nuklearni sporazum. Ali to je veliko “ako”. Povratak iranskih bačvi na tržište je u ovoj fazi samo mogućnost“, kaže Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Rast cijena nafte ove je godine potaknut rastućom globalnom potražnjom, napetostima između Rusije i Ukrajine, prekidima u isporukama iz zemalja proizvođača kao što je Libija i polaganim povećanjem proizvodnje OPEC-a i njegovih saveznika nakon rekordnog pada crpljenja 2020. godine.

Jučerašnjem sniženju cijene “crnog zlata” pridonijele su i izjave francuskog predsjednika Emanuela Macrona da je njegov susret s ruskim kolegom Vladimirom Putinom pomogao spriječiti pogoršanje ukrajinske krize.

Cijene nafte također su pod dodatnim pritiskom zbog potencijalnog rasta zaliha u SAD-u. Analitičari procjenjuju da su zalihe nafte u SAD-u porasle za 700.000 barela u tjednu koji je završio 4. veljače.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno