Financa
Digitalni poslovni portal

Državljani SAD-a zaduženi “do grla” duguju 15,6 bilijuna dolara

Ukupan dug američkog stanovništva na kraju 2021. godine dosegao je 15,6 bilijuna dolara, pokazuju danas objavljeni podaci Federalnih rezervi okruga New York.

Samo u četvrtom tromjesečju prošle godine američki građani povećali su dug za 333 milijarde dolara, a u cijeloj godini za nešto više od 1000 milijardi dolara (trilijun dolara), prenosi CNBC.

Prema njujorškoj podružnici Fed-a, porast duga stanovništva u posljednja tri mjeseca prošle godine najveći je u jednom tromjesečju od 2007., dok je godišnji rast duga najveći od 2003. godine, kotkada se ovdi ova evidencija.

Što se tiče visokog duga Amerikanaca, CNBC upozorava da se ove godine očekuje da će Fed početi podizati referentnu kamatnu stopu kako bi obuzdao inflaciju, koja je dosegla najvišu razinu u gotovo 40 godina, što će izravno utjecati na troškove zaduživanja, od hipoteka do kredita kartica.

Na tržištima kapitala procjenjuje se da će američka središnja banka u ožujku početi podizati kamatne stope, te da će ove godine biti najmanje pet povećanja kamatnih stopa u ukupnom iznosu od 1,25 postotnih bodova.

Najveće povećanje hipotekarnog duga

Velik dio povećanja duga kućanstava proizlazi iz hipotekarnih kredita, koji su podigli saldo za 890 milijardi dolara u godini i za 258 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju, na gotovo 11 bilijuna dolara.

Dug po kreditnim karticama porastao je za 52 milijarde dolara u posljednja tri mjeseca prošle godine, što je novi tromjesečni rekord koji je ukupan dug u toj kategoriji podigao na 860 milijardi dolara.

Zbog brzog rasta cijena, stanje kredita za automobile poraslo je za 90 milijardi dolara, odnosno 6,6 posto, na 1,46 bilijuna dolara. Cijene novih automobila u SAD-u prošle su godine skočile 11,8 posto, dok su rabljeni porasli za nevjerojatnih 37,3 posto, prema Ministarstvu rada.

Jedina kategorija duga kućanstava u kojoj je došlo do malog povećanja bili su studentski krediti, koji su u godinu dana porasli za svega 20 milijardi dolara, dok su u četvrtom tromjesečju čak i neznatno smanjeni, prenose američki mediji.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije