Financa
Digitalni poslovni portal

Nagli kraj nekretninskog buma u Njemačkoj

Završio je dugi nekretninski bum u Njemačkoj. Nesigurnost ulaganja uzrokovana neizvjesnim kretanjem kamatnih stopa i cijena prelila se i na nekretninski sektor. I dok su veliki igrači među investitorima u izgradnju nekretnina u prvom kvartalu prošle godine ostvarili rekordne rezultate. Sada su pretrpjeli oštar pad u broju novih projekata

Prema podacima Udruženja banaka Pfandbrief (vdp), u prvom kvartalu ove godine odobreni su krediti za nekretnine u iznosu do 25,6 milijardi eura. Što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine 47,8 posto manje. Budući da je još vrlo neizvjesno kakva će biti buduća kretanja kamatnih stopa i cijena, kupci nekretnina još uvijek su suzdržani. Potražnja će, kako stvari stoje, još neko vrijeme biti na niskim granama.

Prilagodba cijena očekivanjima kupaca i prodavača još uvijek je u tijeku, pa samim time ima i manje transakcija. A zbog toga i sve manje novih nekretninskih projekata’, kazali su iz vdp-a za Tagesschau.

Potražnja za stambenim kreditima

Potražnja za stambenim kreditima pala je za 49,2 posto, na 16,3 milijarde eura. To je i u odnosu na prethodni kvartal pad od 4,2 posto. Najviše su se tražili krediti za obiteljske kuće koje mogu smjestiti od jedne do dvije obitelji (44 posto). Dok je 15 posto onih koji su ga zatražili za kupovinu stana. Od svibnja prošle godine potražnja za nekretninama je u konstantnom padu. Tek u ožujku došlo je do blagog oporavka.

Slična situacija je i što se tiče poslovnih zgrada. U prvom kvartalu one su činile 52 posto komercijalnih nekretnina koje financiraju članice vdp-a. Slijede ih nekretnine za maloprodaju (35 posto).

Za njih je ukupno odobreno 9,3 milijarde eura kredita. Što je pad od 45 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ai i porast od 19,2 posto u odnosu na zadnji kvartal 2022. Iz vdp-a ipak smatraju da će i potražnja za financiranjem novih nekretninskih projekata još neko vrijeme ostati na niskoj razini.

Izvor: tportal

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije