Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Najzanemareniji dio Amazonove slavne priče je upravo ono što ga je učinilo uspješnim

Znamo da je osnivač Amazona, Jeff Bezos, učinio nešto što mnogi osnivači ne čine: uložio je sve. S 30 godina, željan pokretanja Amazona, Bezos je otišao sa svog unosnog posla na Wall Streetu. Lekcija koju osnivači često čuju iz ovoga jest da osnivači moraju napustiti svoje dnevne poslove kako bi se u potpunosti usredotočili na izgradnju svog novog pothvata. Uspjeh zahtjeva spremnost na žrtvu.

U međuvremenu, istraživanja nastavljaju otkrivati suprotno. Pokazuju da, statistički gledano, odustajanje od svakodnevnog posla ne povećava nečije šanse za poduzetnički uspjeh i da možda ne biste trebali odustati od svakodnevnog posla. Ali dok se rasprava nastavlja između toga koji je put bolji, ključ uspjeha ne svodi se na to hoće li osnivač dati otkaz na svom svakodnevnom poslu.

U slučaju Amazona, nije samo Bezosova potraga za prodajom rabljenih knjiga putem interneta dovela do njegovog uspjeha ili činjenica da je dao otkaz kako bi to učinio. Uspjeh Amazona nije bio ograničen na ono što je Bezos bio spreman učiniti, već čega se bio spreman odreći da bi to dobio.

Uspjeh zahtijeva spremnost na žrtvu

Bezos je bio spreman na žrtvu. Ali nije se radilo samo o tome da je bio spreman žrtvovati jednu karijeru u nastojanju da izgradi drugu. Bio je spreman žrtvovati stil života, pogodnosti i udobnost stvorenja koje je izgradio do tog trenutka, kako bi slijedio Amazon. I to je spremnost na žrtvu ono što uspjeh zahtijeva.

Na mnogo načina, požrtvovnost je nedvojbeno važnija od nagona, odlučnosti i discipline,

Odluka da se žrtvuje sigurnosna mreža kockanje je koje mnogi nisu voljni prihvatiti. Za mnoge od nas vrijedi da smo radili za stvari koje imamo, pa je njihovo izlaganje riziku – nešto što mnogi od nas nerado čine.

Može se činiti kao da smo napravili korak unatrag i odustali od stvari za koje smo naporno radili, bilo da je to naš dom, naš automobil ili naš stil života. Ali očekivanje da možemo zadržati sve te stvari i napredovati često je ono što nas unazađuje i sprječava da napredujemo.

Pitanje je čega ste se spremni odreći u sadašnjosti da biste dobili ono što želite u budućnosti?

Sagledavanje iluzije da “ulažete sve”

 

Osnivač ne mora uvijek napustiti svoj svakodnevni posao ili riskirati gubitak svega. Ali moraju biti spremni žrtvovati ono što imaju za ono što žele.

Za one koji nastave raditi s punim radnim vremenom, žrtva će biti njihovo vrijeme, njihov san, njihov društveni život, pa čak možda i djelić njihovog razuma. Izbor zadržati ili prekinuti dnevni posao bit će nauštrb nečeg drugog. To često postaje između vremena i novca. Ali mogućnost uspjeha u svakom slučaju ovisi o tome što ste spremni žrtvovati.

Klađenje na budućnost umjesto računanja na sadašnjost

Baš kao što igrač pokera mora biti spreman odreći se žetona koje ima kako bi imao priliku steći više, osnivač mora biti spreman kladiti se na svoju budućnost koristeći ono što ima u sadašnjosti. I koliko god to mnogima od nas zvučalo zastrašujuće, ulaganje svega ili dugoročno ulaganje  je najbolja strategija ulaganja – bilo da se radi o dionicama ili startupima.

Zapravo, to je najbolji životni savjet Warrena Buffetta.

Bilo da govorimo o Bezosu ili nekom poduzetniku u usponu, ključ uspjeha koji se često zanemaruje je žrtva. To nije seksi strana startupa, ali je stvarnost života osnivača startupa – ili je to barem općenito slučaj s najuspješnijim poduzetnicima. Osnivači su ti koji su spremni strateški se kladiti na sebe, istovremeno riskirajući ono što su do sada izgradili za sebe, kako bi svoju viziju pretvorili u stvarnost. To pokreće tvrtke poput Amazona i oblikuje budućnost.

Izvor. Inc

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno