Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Njemački nekretninski div u gubitku sedam milijardi eura

Njemački nekretninski div Vonovia izvijestio je da je u 2023. godini poslovao s gubitkom od gotovo sedam milijardi eura. Zrcaleći krizu u sektoru u uvjetima visokih troškova zaduživanja i gradnje.

Lanjski gubitak od 6,76 milijardi eura veći je deset puta nego u 2022. godini. Podsjećamo tada je Europska centralna banka (ECB) počela podizati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju u eurozoni. Označivši kraj desetogodišnjeg razdoblja procvata na tržištu nekretnina.

Vonovia je lani otpisala 10,7 milijardi eura vrijednosti 500 tisuća stanova. Umanjivši vrijednost portfelja za 11,4 posto, na 84 milijarde eura.

“Pad vrijednosti najveći je u našoj povijesti”, rekao je glavni izvršni direktor Rolf Buch novinarima u četvrtak navečer na izvanrednoj konferenciji. Pojavile su se naznake stabilizacije, izjavio je Buch i preduhitrio pitanje o prognozi napomenom: “Nisam prorok.” Vonovia će nastaviti s prodajom stanova kako bi smanjila dug, poručila je uprava.

Podaci naglašavaju krizu u cijelom sektoru, obilježenu stečajevima, oštrim padom transakcija. Također, cijene kvadrata su niže, a umanjuje se i broj radnih mjesta u građevinarstvu.

Sektor nekretnina vrijedan je 670 milijardi eura. Ključni je stup njemačkog gospodarstva, budući da zapošljava desetinu radnika i stvara gotovo petinu dodane vrijednosti. Više i od automobilskog sektora, prema podacima udruge ZIA, prenosi Hrportfolio.

I najveći Vonovijini konkurenti LEG Immobilien i TAG Immobilien izvijestili su ovaj tjedan da su prošle godine poslovali u minusu koji je gubitak ′trojke′ podigao na 8,7 milijardi eura.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno