Financa
Digitalni poslovni portal

Njemački proizvođač automobila je insolventan, tisuće kupaca strahuje za svoj novac

Njemački proizvođač automobila Sono Motors podnio zahtjev za stečaj. Tisuće kupaca nisu dobili vozilo koje su platili, a nije poznato ni kada će im biti vraćen novac koji su uplatili.

Trenutačni val bankrota snažno pogađa trgovce cipelama i modnim proizvodima. Sada je i njemački proizvođač automobila morao podnijeti zahtjev za stečaj. Zbog toga tisuće kupaca uzalud čekaju svoj automobil i svoj novac, pišu njemački mediji.

Tvrtka se izvorno specijalizirala za proizvodnju električnih automobila koji se sami pune putem ugrađenih solarnih ćelija.

Uz ovu inovativnu tehnologiju, model vozila Sono Sion trebao se istaknuti kao vodeći u pogledu klimatskih promjena na automobilskom tržištu.

Cijena od 30.000 eura

Sono Motors je već primio oko 44.000 prednarudžbi za planirani automobil. Na tržište je novi automobil trebao doći sljedeće godine po nabavnoj cijeni od 30.000 eura.

Zanimanje za solarni automobil bilo je veliko, a neki su kupci već platili punu cijenu ili dio cijene za automobil, prije nego što je model postao službeno dostupan.

Proizvođač automobila uspio je prikupiti ukupno 44 milijuna eura za proizvodnju modela Sono Sion putem crowdfundinga.

Međutim, druga potraga za financiranjem nije uspjela početkom godine, zbog čega je projekt solarnog automobila stavljen na čekanje. Tvrtka se sada želi fokusirati na autobuse na solarni pogon, prikolice hladnjače ili automobile drugih proizvođača.

Tisuće kupaca strahuje za svoj novac

Novac koji je dalo tisuća kupaca nije pomogao da tvrtka financijski dobro posluje.

Stručnjak za restrukturiranje rekao je kako tvrtka ne može samostalno nadoknaditi sredstva.

Mnogi trenutno uzalud čekaju obećani automobil i zbog nelikvidnosti sada se moraju brinuti o povratu svog novca. Iako su svi dobili dvogodišnji plan otplate, Sono Motors je do ožujka ove godine otplatio samo 1,7 od oko 44 milijuna eura.

Izvršni direktor Sono Motorsa i dalje je optimističan u pogledu poslovanja.

Tvrtka želi nastaviti mijenjati stvari na tržištu vozila u budućnosti.

Njemački mediji pišu kako je još nejasno kada će potencijalni kupci Sono Motorsa dobiti željeni model automobila ili novac.

Izvor: fenix

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije