Financa
Digitalni poslovni portal

U Europi otpuštanje radnika u svim sektorima

Neizvjesna makroekonomska klima dovela je do otpuštanja radnika u svim sektroima. Snažna inflacija, povećanje kamatnih stopa i neizvjesnost rezultirali su da sve više kompanija planira otpuštanje zaposlenika u Europi.

U ovom trenutku, ukidanje radnih mijesta na starom kontinentu raste. Posebno u u sektoru telekomunikacionih kompanija. Otpuštanja utiču na skoro sve sektore u Europi – tehnologiju, proizvodnju, i naročito na auto-industriju, piše Anadolu Agency.

Britanski telekomunikacijski gigant Vodafon je prošli tjedan najavio da će otpustiti 11.000 zaposlenih u naredne tri godine. Cilj restrukture poslovanja je smanjenje troškova poslovanja i želja da se ubrza rast. Kompanija koja ima 104.000 zaposlenih širom svijeta objavila je u ožujku da planira otpustiti 1.000 zaposlenih u Italiji i 1.300 u Njemačkoj.

BT Group, drugi britanski telekomunikacijski gigant, također želi smanjiti troškove poslovanja. Planiraju otpustiti 40.000 do 55.000 zaposlenih do 2030. godine. Ukupan broj zaposlenih će se smanjiti sa 130.000 na 75.000-90.000 od 2030. godine.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson također će smanjiti broj zaposlenih širom svijeta. Oni su najavili oko 8.500 otkaza. Švicarski proizvođač računarske opreme Logitech je u ožujku najavio otpuštanje 300 ljudi. Nokia planira otpustiti 208 zaposlenih.

Kada je u pitanju auto-industrija, Volvo, Peugeot, Citroen, Fiat, Alfa Romeo i Maserati najavili su otpuštanja svojih radnika. Švedski Volvo planira da reorganizira proizvodnju autobusa i otpusti 1.600 zaposlenih.

Izvor: biznis.rs

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije