Financa
Digitalni poslovni portal

NLB Grupa ostvarila rekordnu dobit od 236 milijuna eura

NLB Grupa je lani ostvarila dobit od 236,4 miliona eura, što, bez uzimanja u obzir učinaka akvizicije beogradske Komercijalne banke, znači značajan rast u odnosu na prethodnu godinu.
“Uspješno poslovanje donijelo je rekordno visoku dobit u 2021.”, navodi banka u saopćenju.

“Rezultati poslovanja NLB Grupe u 2021. godini pokazuju da epidemiju ostavljamo daleko iza sebe i da, što je još važnije, izlazimo jači nego ikad”, rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB-a.

NLB Grupa je prošle godine, uz integraciju beogradske Komercijalne banke, čiju je akviziciju završila pred kraj 2020., ostvarila i druge važne prekretnice. Među njima banka ističe uspješno spajanje dviju banaka u Crnoj Gori – NLB banke Podgorica i Komercijalne banke Podgorica.

“Nadzorni odbor sa zadovoljstvom konstatira da je NLB Grupa uspješno iskoristila mogućnosti koje nudi povoljno ekonomsko okruženje sa snažnim rastom BDP-a u regiji i zdravom privatnom potrošnjom i potražnjom za kreditima”, rekao je predsjednik Nadzornog odbora NLB-a Primož Karpe.

Ciljevi postavljeni racionalno i strateški

“Poslovni rezultati grupe dokazuju da su njeni ciljevi postavljeni racionalno i strateški, s naglaskom na inovativne financijske proizvode koji omogućuju veći i dosljedan rast prihoda te inovativna digitalna rješenja na ključnim tržištima”, rekao je.

Neto prihod od kamata lani je povećan za 37 posto na 409,4 miliona eura, čemu je Grupa Komercijalne banke doprinijela s 98,5 miliona eura. Isključujući njegov utjecaj, rast je iznosio 4%, dijelom zbog snažnog kreditnog rasta.

Prema NLB-u, rast neto prihoda od naknada i provizija bio je “impresivan”, dosegnuvši 39 posto. Visoka potražnja za investicijskim proizvodima, kao što su upravljanje imovinom i proizvodi bankarskog osiguranja, kao i visoki prihodi od općtih poslovnih aktivnosti doveli su do povećanja prihoda od naknada i provizija, objasnili su.

Obim kredita porastao je za devet posto, a depozita za osam posto. Depoziti stanovništva porasli su za pet posto, što pokazuje da su štediše dio svoje štednje prebacile u alternativna ulaganja, navode u NLB-u.

Oslobođena su rezerviranja i umanjenja vrijednosti za kreditni rizik u neto iznosu od 35,8 miliona eura.

Grupa će se u budućnosti prvenstveno fokusirati na intenzivnu digitalizaciju i pružanje najboljeg korisničkog iskustva te na održivo poslovanje i razvoj.

Izvor: seebiz

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije