Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Osnove ulaganja u kriptovalute

Logika ulaganja u kriptovalute se ne razlikuje od ulaganja u ostale poslove. Dio investitora se odluči na jednu kriptovalutu i očekuje da će doći do rasta vrijednosti. Drugi se pak odluče na diversifikaciju, pa izaberu različite kriptovalute. Ne treba zanemariti ni očekivanja. Zasigurno, jedan dio investitora želi veći povrat od ulaganja, te i veću zaradu. Drugi su oprezniji, žele sigurniji povrat ali je zarada nešto manja.

Shodno očekivanjima, donosimo strategije ulaganja. Kao i u ostalim poslovima, tako ni na kriptotržištu ne postoji formula za uspjeh. Stvorite uravnotežen i raznolik portfelj.
Kako bi strategija bila zadovoljavajuća, prilikom odluke o investiranju, trebate postaviti jasne ciljeve. Naravno, ciljevi moraju biti realni. Ako je odluka da se investira 5.000 BAM, naprimjer moramo definirati povrat koji očekujemo nakon 12 mjeseci. Kao i u ostalim industrijama, ukoliko ste novi u kriptosvijetu prijedlog je da počnete s manjim ulaganjem. Kako se stiče iskustvo i rutina, a profit ostvaruje može se uloženi iznos povećavati. Naša je preporuka da se nakon prvog kruga investiranja analizira sve postignuto, te se uđe u novi ciklus s opet definiranim ciljevima.

Koliki nivo rizika preuzeti?

Svaki ulagač ima vlastiti motiv. Nekome odgovara nivo većeg rizika ulaganja uz mogućnost većeg povrata. S druge strane postoje i ulagači koji žele nešto sporiji, ali sigurniji povrat na uložena sredstva. Nakod što definirate vlastite investicijske ciljeve, možete početi promatrati različite kriptovalute i procijeniti njihove rizike. Neke su digitalne valute mnogo rizičnije od drugih. Recimo, iako Bitcoin doživljava oscilacije cijena, smara se sigurnijim ulaganjem od nepopularnih kriptovaluta poput Shiba Inua.

Svakako je naš savjet koristiti srednji rizik. Diverzifikacija portfolio-a kroz kupnju različitih tokena može smanjiti vaš rizik i povećati vaš potencijal za ROI. Postoji nekoliko različitih načina za pristup izgradnji portfelja kriptovaluta. Možete odlučiti staviti 70% svojih sredstava u manje nestabilne, etablirane kriptovalute poput Bitcoina i Ethereuma, a preostalih 30% u špekulativnije kriptovalute.

Ulaganja u kriptovalute edukacija ilustracija
Ulaganja u kriptovalute edukacija ilustracija

Drugi pristup je diverzifikacija između različitih vrsta imovine kriptovalute. Recimo, možete odlučiti staviti 50% svojih sredstava u kovanice, 25% u tokene i 25% u ICO. Ovaj pristup vas izlaže različitim projektima i omogućuje vam da iskoristite različite mogućnosti u prostoru. Za početnike je bitno da se detaljno informiraju o različitim vrstama kriptovaluta. Bez obzira koliki nivo rizika zadovoljava vaše apetite, važno je upamtiti da je kriptovaluta nestabilna klasa imovine i da biste uvijek trebali oprezno ulagati. Diverzifikacijom svog portfelja i ulaganjem samo onoga što si možete priuštiti izgubiti, možete minimizirati svoj rizik i pozicionirati se za uspjeh u prostoru digitalne valute, savjetuje PC Chip.

Kriptovalute su nestabilna imovina

Važno je imati na umu da su kriptovalute nestabilna imovina. Shodno tome, bitno je pratiti dešavanja na tržištu kriptovaluta, te shodno dešavanjima rebalansirati portfolio. Na ovaj način štitite se od značajnijih gubitaka. Povremenim rebalansom svog kripto portfelja možete ostati diverzificirani i zaštititi se od ovih gubitaka. Dakle, iako može biti bolno prodati svoje Bitcoine kada strmoglavo rastu, važno je upamtiti da je rebalans jedno od ključnih načela uspješnog ulaganja.

Tradicionalna ulaganja poput dionica ili nekretnina mogu potrajati godinama dok ne sazriju. Njihova vrijednost u međuvremenu može rasti i padati, ali opći trend je obično uzlazni. S druge strane, vrijednost kriptovaluta može jako varirati. U jednom danu cijena kriptovalute može porasti ili pasti za 10% ili više.

Ova nestabilnost kripto tržišta može biti zastrašujuća za ulagače. Ali to je također jedan od najvećih razloga zašto su kriptovalute dugotrajna igra. Oscilacije cijena omogućuju ulagačima da kupuju po niskoj cijeni i prodaju po visokoj cijeni – ali nema jamstava ni za jedno ulaganje. Kriptovalute su rizična investicija, a njihove cijene mogu padati, ali i rasti. Ali za ulagače s dugoročnim vremenskim horizontom, kriptovalute mogu biti isplativa investicija.

Važno je planirati dugoročno

Dugoročni pogled je način razmišljanja ili pristup koji naglašava važnost dugoročnog planiranja. Temelji se na uvjerenju da je najbolji način za postizanje uspjeha razmišljanje o budućnosti i priprema za nju. Dobro prilagođen kripto portfelj nije jamstvo uspjeha, ali je razuman način pristupa ulaganju u kriptovalute. Diverzifikacijom vlastitog portfelja na različite kriptovalute možete smanjiti rizik. Iako nema jamstva da će bilo koja kriptovaluta nadmašiti ostale, dobro uravnotežen portfelj pruža vam najbolju priliku za dugoročnijim ostvarivanjem profita u svijetu kriptovaluta.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno