Financa
Digitalni poslovni portal

Otvoreni ured vas ubija? Evo što možete učiniti

Nekad davno, stavljanje svih zaposlenika u jedan otvoreni ured smatralo se vrhuncem inovacije. Danas su mišljenja već podijeljena – neki smatraju da su negativne posljedice rada u otvorenom prostoru veće od pozitivnih.

Međutim, rad u otvorenom uredu često je neizbježan. Blog Pick the Brain bavi se produktivnošću i preživljavanjem u otvorenom uredskom prostoru.

Najveća enigma za zaposlenike u otvorenim uredima je kako ostati usredotočen na posao uz sve što se događa oko njih. Ako su rokovi još bliže, stres se povećava i dodatno ugrožava učinkovitost.

Alarmantna statistika za “open space” urede

Julian Treaser, poznati TED govornik, opisao je učinak različitih zvukova na produktivnost. Prema studiji iz 1998. u British Journal of Psychology, produktivnost pada za 66% u uredima otvorenog tipa. Treaser je uvjeren kako je buka jedan od najvećih uzroka tome.za to.

Glazba je tvoj prijatelj

Ako radite u industriji koja vam dopušta slušanje glazbe tijekom radnog vremena, dobro je imati pri ruci neke umirujuće skladbe. Prava vrsta glazbe pomoći će vam da se opustite i obavite stvari. Najbolji izbor bi bila klasična glazba, ambijentalna glazba ili zvukovi prirode. Nabavite i slušalice za suzbijanje buke za dodatnu izolaciju.

Ignorirajte distrakcije

Loša strana otvorenih ureda je što se stalno morate nositi s tuđom negativnošću. Najbolji savjet je – izbjegavajte one koji se stalno žale. Njihov stav može biti otrovan za cijeli ured i drastično oštetiti vaš potencijal za produktivnost. Isto je i s uredskim tračevima – u njih se bolje ne upuštati.

Unaprijedite svoj osobni prostor

Teško je pronaći mirnu zonu u otvorenom uredu, stoga se potrudite sami izgraditi. Vaše radno mjesto može biti umirujuće i motivirajuće mjesto, čak i ako je to samo mala pregrada s platnenim zidovima. Prije svega, vaš stol uvijek mora biti organiziran i uredan. Možete dodati biljku ili fotografiju, prenosi stratego.hr.

Ne gubite vrijeme na nepotrebne poslove

Neosporno je da otvoreni uredi poboljšavaju komunikaciju među zaposlenicima. Ponekad ovo dobro dođe, pogotovo ako zapnete na teškom zadatku. Uvijek postoji netko tko vam može pomoći. Ali ponekad vas razgovori savladaju. Ne gubite vrijeme na kontraproduktivno čavrljanje. Ako vam je potreban odmor, izađite iz ureda na neko vrijeme. Pomoći će vam da se napunite i osvježite svoju perspektivu.

Razmijenite ideje s kolegama

Ako ste bezuspješno pokušavali popraviti situaciju u bučnom uredu, postoji još jedna stvar koju možete učiniti. Morate znati da ono što vas muči može predstavljati problem vašim kolegama, stoga komunicirajte s njima. Podijelite svoje brige. Zajednički rad na problemu zbližit će vas kao tim.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije