Financa
Digitalni poslovni portal

Pet EU država daje deset milijardi eura za buduće tehnološke divove

Njemačka i još četiri zemlje članice Europske unije žele ulagati u buduće tehnološke divove. Cilj je premostiti financijski jaz između mladih i inovativnih visokotehnoloških tvrtki i velikih stranih fondova poput onih iz Sjedinjenih Država.
Partnerskih pet članica EU-a u Bruxellesu je potpisalo sporazum pod nazivom European Tech Champions Initiative. Njemačka vlada planira dati milijardu eura, objavili su u ponedjeljak ministarstvo financija i ministarstvo gospodarstva te državna razvojna banka KfW, piše Zimo.

Omogućiti razvoj za tehnološke divove

Rečeno je da treba osigurati dostatan kapital i za razdoblje kasnijeg financiranja za tehnološke divove. Na taj bi se način trebala smanjiti ovisnost o ulaganjima recimo iz SAD-a. Njemački ministar financija Christian Lindner smatra da nastali jaz treba premostiti i postići to da “sutrašnji europski tehnološki lideri” ostanu na međunarodnoj sceni te da zajamče konkurentnost Europe.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck istaknuo za tehnološke divove da igraju odlučujuću ulogu u preobrazbi gospodarstva prema klimatskoj neutralnosti. Uz Njemačku u inicijativi sudjeluju Francuska, Španjolska, Italija i Belgija te Europska investicijska banka. Zajedno planiraju osigurati 3,75 milijarda eura, u što je uključena milijarda eura koju daje Njemačka.

Za “fond budućnosti” predviđeno je deset milijardi eura koje pokrivaju razdoblje do 2030. godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije