Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ovo nije recesija – ovo je ‘war-cession’, kaže vrhunski strateg. Evo zašto je to drugačije

Globalno gospodarstvo vjerojatno ulazi u “war-cesiju”, prema investicijskom strategu Davidu Roche (koji je izraz skovao od riječi “war” engl. rat i riječi recesija), a tržišta podcjenjuju njezino trajanje.

To se događa dok tržišta pokušavaju upravljati nizom istodobnih gospodarskih prepreka, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu, rastuću inflaciju, rastuće kamatne stope i prekid opskrbe zbog kineskih napora da obuzda epidemiju Covid-19.

Govoreći za CNBC-jev “Squawk Box Europe” u petak, Roche, predsjednik Independent Strategy, sugerirao je da će zadnji događaji u Ukrajini spriječiti svaku mogućnost brzih mirovnih pregovora s Rusijom.

“Rusija neće mijenjati povlačenje za bilo kakvo smanjenje sankcija, tako da sankcije ostaju na snazi ​​i mislim da su implikacije za Europu da ćete vidjeti recesiju, jer će se sankcije zapravo povećati i krenuti prema potpunoj energetskoj blokadi”, rekao je Roche.

Zemlje EU prošli su tjedan pristale na niz novih sankcija Rusiji, u svjetlu prijavljenih sumnji na ratne zločine, uključujući potpuni embargo na uvoz ruskog ugljena. Europa također razmatra dodatne mjere uključujući potpuni embargo na uvoz nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina.

“Ovo je ogroman šok na strani ponude koji će se nastaviti u hrani, energiji, metalima itd. To će se nastaviti dok u isto vrijeme imamo posla s inflacijom u cijelom svijetu, imamo posla s rastućim kamatnim stopama i prekidima opskrbe u Kini zbog onoga što se događa s Covidom”, rekao je.

‘War-cesija’

Roche je sugerirao da će to biti previše negativnosti da bi ih tržišta dionica moglo prevladati kako bi nastavili rasti, te je ustvrdio da povijesno visoka inflacija neće pasti kako se gospodarski rast usporava, kao što bi to obično bio slučaj u normalnoj recesiji.

“U normalnoj recesiji proizvodnja i potražnja padaju, inflacija se smanjuje. U ovakvoj vrsti recesije, ‘war-cesiji’, ili ratnoj recesiji,  zapravo imate proizvodnju koja pada u isto vrijeme kada rastu troškovi i inflacija”, objasnio je.

“To vidite u neusklađenosti na tržištu rada, to vidite i u cijenama robe, i mislim da će se to i dalje širiti, tako da smo suočeni s vrlo čudnom situacijom u kojoj središnje banke moraju birati između ciljane inflacije i rasta.”

Ulagači pomno prate komentare središnje banke kako bi procijenili vjerojatni tempo pooštravanja monetarne politike (rasta kamatnih stopa) dok kreatori politike pokušavaju obuzdati inflaciju, ali Roche je sugerirao da je bilo kakav razgovor o tome da će kamatne stope previše porasti u narednim godinama “preuranjeno”.

“Kada bol postane ekstremna na strani proizvodnje i učinka, rasta gospodarstva, naravno da će se kamatne stope vratiti na dolje, ali mislim da će trebati puno dulje da se to dogodi nego što tržište kapitala pretpostavlja”, rekao je.

Izvor: CNBC

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno