Financa
Digitalni poslovni portal

Pauza za ručak s kolegama pridonosi boljim odnosima u kompaniji?

U većini današnjih tvrtki, naročito u onim velikima, svatko se bavi svojim poslom. Sve veći opseg zadataka rijetko dopušta interakciju među kolegama na poslu. Zato nije ni čudno što svoje kolege sve češće znamo samo po imenu.

Uvijek možemo upoznati ljude s kojima radimo nakon radnog vremena. Ali većina nas uvijek žuri kući kako bi proveli vrijeme s obitelji ili popili kavu s prijateljima. Kada bi onda trebali upoznati kolege? Možda je pauza za ručak rješenje?

Vrijeme s kolegama ili vaše osobno vrijeme?

Mnoge kompanije imaju prostorije u koje zaposlenici mogu otići na ručak. Jedna od takvih kompanija je i britanska tehnološka tvrtka Roli u kojoj je praksa da svi zaposlenici zajedno jedu.

Ne samo da zaposlenici u Roliju zajedno jedu, već se i svakih osam tjedana izmjenjuju u postavljanju stola i pranju posuđa nakon ručka.

U jednom hodniku postavljen je stol s dovoljno stolica za 90 ljudi. Svaki dan zaposlenici iz različitih odjela – od tehničara i administratora do menadžera, zajedno sjedaju i za vrijeme pauze za ručak dijele svoja iskustva.  Najviše poslovna, ali i privatna. U kompaniji vjeruju da ovom praksom razvijaju bolje odnose i komunikaciju u kompaniji što direktno pridonosi i samom uspjehu kompanije.

Društveni kapital gradi se stvarima kao što je dijeljenje hrane, Mi gradimo tvrtku, ali i zajednicu. Smatram da je velika privilegija što se svaki dan skupimo i pokušavamo različitim razmišljanjima riješiti probleme s kojima se susrećemo u industriji“, rekao je Corey Harrower, direktor ljudskih resursa u Roliju, za The Guardian.

Ovakva praksa građenja boljih odnosa među zaposlenicima nije rijetkost. Prostorije za ručak u mnogim su kompanijama, naročito onim većina, već normalna stvar. Iako većina kompanija nema ovakvu politiku kakvu ima Roli – da se za vrijeme pauze za ručak pokušavaju izgraditi bolji odnosi među kolegama i izmjenjuju iskustva koja bi mogla dovesti do novih ideja. Neke kompanije, poput Googlea, poznate su i po svojim prostorijama za odmor napravljenima kako bi se zaposlenici mogli odmoriti od posla. A možda i jedni od drugih.

Pauza sa kolegama ili ne?

Pauza s kolegama na poslu svakako može pomoći izgradnji boljih odnosa u kompaniji. No još uvijek postoji i ona druga strana. Možda neki zaposlenici svoju pauzu za ručak žele iskoristiti na neki drugi način. Žurba, rokovi, stres, u nekim uredima i stalna galama… sve su to stvari zbog kojih neki ljudi jednostavno svoju pauzu za ručak žele provesti sami, daleko od svih. Možda se s nekim kolegama ni ne slažu, a možda jednostavno žele, naročito oni koji rade sjedeće poslove, malo prošetati po obližnjem parku.

Bilo da se odlučite na ručak s kolegama s posla kako bi ih bolje upoznali i izmijenili poslovna iskustva ili sami kako biste se od tih istih kolega malo odmorili. Nikako nemojte provesti svoju pauzu za ručak pred računalom. Odnosno na radnom mjestu. I naravno, nemojte preskakati pauzu – to je vaše vrijeme za odmor i povratak energije koja vam je potrebna za daljnji rad.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije