Financa
Digitalni poslovni portal

Stagnirate na poslu? Vrijeme je da se trgnete

Period dosade na poslu doživi većina ljudi s vremena na vrijeme. Međutim što ako to nije samo kratki period i ako je posrijedi nešto veće?

„U svačijoj karijeri postoje trenuci kočenja i ubrzavanja. Svaki posao sadrži dijelove koji nam se neće uvijek sviđati. Ponekad smo primorani raditi na bezveznom projektu ili surađujemo s lošim klijentom. Međutim, mislim da bi uvijek trebao postojati dio posla koji baš volite raditi i kojeg smatrate korisnim. Postoje velike razlike između prirodnog usporavanja i stvarne karijerne kolotečine.

Jodi Glickman, karijerni trener i autor knjige ‘Great on the Job’.

Prema MojPosao, 5 je znakova koji nam jasno ukazuju da stagniramo:

1. Izazov je nestao

„U ekonomiji znanja, upravo ovoj u kojoj živimo, ako se neprestano ne gurate van svoje zone komfora, zbog brzine kojom se  svijet kreće ubrzo postajete zastarjeli ili potpuno nevažni“, kaže Glickman.

Stagnacija može biti posljedica činjenice da predugo radite iste zadatke ili ste možda prerasli svoju ulogu. Bez obzira na razlog, ako se osjećate kao da vam je svaki dan isti i teško pronalazite izazov, a kamoli užitak, morate se zapitati zašto vam je dosadno. Ovisno o vašem trenutnom položaju i mogućnostima, možda ćete sebi moći stvoriti nove izazove u sadašnjoj ulozi.

2. Dosegli ste jedan nivo i ne napredujete

Obratite pozornost na povratne informacije koje dobivate od šefa, posebno tijekom pregleda performansi. Ako dosljedno samo “ispunjavate očekivanja”, to znači da ne rastete u karijeri.

Je li to način na koji želite živjeti svoj život? U nekakvom prosjeku, bez strasti, bez uzbuđenja, bez pravog osjećaja ispunjenosti?

Anna S.E. Lundberg, karijerni trener

(Odgovor na ta pitanja trebao bi biti odrješito “ne.”)

3. Vaša plaća već neko vrijeme ne raste

U idealnom svijetu naša plaća bi iz godine u godinu trebala biti sve veća. Međutim, surova istina je ponešto drugačija – ne dobije povišicu baš svatko tko je zaslužuje, kaže Robin Pinkley, profesor menadžmenta na Southern Methodist University i koautor knjige „Get Paid What you Worth“.

Dio razloga za to pronalazimo u podatku kako gotovo dvije trećine (63%) radnika nikada nije zatražilo povišicu.

Ali bez obzira na to zašto vam se iznos plaće ne mijenja, ako dulje od dvije godine niste dobili povišicu, to je razlog za uzbunu.

Ako vaša plaća ne ide ukorak s inflacijom, to nije pošteno. Također, ako novi zaposlenici zarađuju više od vas, to je još jedan razlog za zabrinutost.

Jodi Glickman

4. Od vašeg posljednjeg promaknuća prošlo je dosta vremena

Ako već neko vrijeme radite na istoj poziciji i ne uspijevate doći do promaknuća, unatoč tome što postoji prostor za uspon na tvrtkinoj hijerarhijskoj ljestvici, vrlo vjerojatno priželjkivano promaknuće neće stići na vašu ‘adresu’. Bilo kako bilo, važno je da otkrijete zbog čega se vaš položaj u tvrtki ne mijenja.

Možda vaš šef ne zna da vas zanima prelazak na novu poziciju ili vam je samo potrebna nova vještina (ili dvije) da biste uspjeli ostvariti taj željeni iskorak.

Ovo zahtijeva iskren razgovor s osobom iznad vas kako biste saznali što je točno potrebno učiniti da biste napredovali. Ako saznate da nema mogućnosti za rast, morate krenuti dalje.

5. Ne sudjelujete na važnim sastancima

Jeste li izostavljeni sa sastanaka na kojima ste donedavno bili redoviti sudionik? Ako jeste, to je znak za uzbunu. Činjenica da ste isključeni znači da niste u krugu osoba koje odlučuju o ključnim pitanjima, što je uvijek loš znak.

Ukoliko ste doista upali u rutinu, ovo je idealan trenutak za potragu za novim poslovnim izazovima…

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije