Financa
Digitalni poslovni portal

Pogledajte popis najvećih makroekonomskih briga osiguratelja

Europsko tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavilo je svoju nadzornu ploču rizika osiguratelja. Prezntirano je da je izloženost osiguratelja makrorizicima trenutačno glavna briga sektora. Razine rizika uglavnom ostaju nepromijenjene, pri čemu sve kategorije rizika upućuju na srednje rizike s iznimkom makrorizika.

Makro-povezani rizici i dalje su među najvažnijima za sektor osiguranja. Predviđeni rast BDP-a na globalnoj razini dodatno je porastao na 0,74%. CPI prognoze blago je smanjene na 3,22% za sljedeća četiri kvartala. Kreditni rizici su na srednjoj razini. Raspon zamjene kreditnog rizika (CDS) koji se povećavaju za obveznice s financijskim osiguranjem u drugom tromjesečju 2023. Ovi rizici se lagano smanjuju za ostale tržišne segmente s fiksnim prihodom. Tržišni rizici smanjili su se s visoke na srednju razinu kako se volatilnost tržišta kapitala smanjila.

Rizici likvidnosti i financiranja

Rizici likvidnosti i financiranja pokazuju povećanje gotovine. Međutim, bilježe pad omjera likvidne imovine u prvom tromjesečju 2023. Rizici profitabilnosti i solventnosti pokazuju smanjenje povrata ulaganja za životna osiguravatelja u 2022. u usporedbi s 2021. Radi se uglavnom o velikom povećanju nerealiziranih gubitaka nakon povećanja kamatnih stopa. Medijan omjera potrebnog solventnog kapitala (SCR) za osiguravajuće grupe smanjio se u prvom tromjesečju 2023. Slično tome, životna osiguravatelja izvijestila su o blagom padu srednjeg omjera SCR. Rizici međupovezanosti i neravnoteže ostaju na srednjoj razini dok su se rizici osiguranja smanjili u prvom tromjesečju 2023., pri čemu se srednji međugodišnji rast premije za neživotna osiguranja smanjio na razine s kraja 2021, prenosi Svijet Osiguranja.

Percepcije tržišta pokazuju pozitivne povrate za dionice osiguranja. Ipak, ukazuju na loš učinak dionica životnog osiguranja u usporedbi s tržištem za drugi kvartal 2023.

Rizici povezani s ESG-om ukazuju na rastući trend jer se srednja izloženost imovini relevantnoj za klimu neznatno povećala na 3,3% ukupne imovine u prvom tromjesečju 2023., a omjer gubitaka od katastrofa dodatno se pogoršao. Udio ulaganja osiguravatelja u zelene obveznice u ukupnim zelenim obveznicama stabilan je u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Digitalizacija i kibernetički rizici pokazuju uzlazni trend nakon što su nadzorna tijela procijenila da se značajnost ovih rizika za osiguravatelje povećala u prvoj polovici 2023. Učestalost kibernetičkih incidenata koji utječu na sve sektore djelatnosti, mjereno javno dostupnim podacima, porasla je u odnosu na prošlu godinu . Pokazatelj cyber negativnog sentimenta smanjio se u drugom kvartalu 2023.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije