Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Pokušava li SAD ubiti kripto?

Možda.

Prije tri godine većina tvrtki u sektoru u koji je ulagala tvrtka Andrewa Durgeea bila je smještena u SAD-u. Ove godine, procjenjuje da će samo jedan od svakih 10 biti odraz prosudbe njegove tvrtke da zemlja postaje sve više neprijateljski raspoložena prema digitalnoj imovini kao što su kriptovalute i tokeni.

Administracija doista cilja na industriju. Zbog regulatornih nesigurnost ulaganja u SAD su pod većim rizikom.

Andrew Durgee, direktor kripto odjela tehnološke tvrtke Republic.

Sektor je već bio pod pritiskom nakon što su pale cijene virtualnih valuta prošle godine. Dodatna šteta nastala je propašću nekoliko tvrtki visokog profila, uključujući FTX, koju je vodio takozvani “Crypto kralj” Sam Bankman-Fried. Njega su tužitelji optužili za provođenje jedne od najvećih financijskih prijevara u povijesti SAD-a.

Potreseni previranjima, američka regulatorna tijela pojačala su nadzor nad sektorom. Vlasti su primijetile da je njihova aktivnost u suprotnosti s američkim financijskim pravilima namijenjenima zaštiti ulagača.

Kampanja je izazvala stalni niz optužbi protiv kripto tvrtki i rukovoditelja, piše BBC. U njima se navode kršenja u rasponu od propusta da se ispravno registriraju kod nadležnih tijela i ne pruže odgovarajuće objave svojih aktivnosti do, u nekim slučajevima, štetnijih tvrdnji kao što su zlouporaba potrošačkih sredstava i prijevara.

Bitcoin, koji predstavlja najveći dio vrijednosti u sektoru u kojem cirkuliraju tisuće valuta, dužnosnici smatraju robom, poput zlata. To znači da na njega uglavnom nije utjecala trenutna regulatorna rasprava, koja ovisi o pravnom pitanju što predstavlja “vrijednosni papir” – ulaganje poput dionica ili obveznica koje nadzire SEC.

Napori su umjesto toga uhvatili u zamku tvrtke koje izdaju tokene ili kovanice za prikupljanje novca. A sve više i burze na kojima se takva digitalna imovina kupuje i prodaje. A koje često drže sredstva korisnika, izvršavaju trgovine i sudjeluju u drugim aktivnostima koje su odvojene od tradicionalnih financija.

Članak: 50% Bitcoin-a na kripto mjenjačnicama otišlo izvan SAD-a zbog regulatorne nesigurnosti

Slabljenje je ovog mjeseca kulminiralo pravnim postupcima protiv dviju najvećih platformi: Coinbase i Binance.

Gary Gensler, predsjednik Komisije za vrijednosne papire i burzu, branio je poteze ovog mjeseca, uspoređujući stanje u industriji s 1920-ima. Prije nego što im je SAD uvela mnoga pravila: “Prevaranti. Prevaranti. Prevaranti . Ponzijeve sheme. Javnost je ostala pred stečajnim sudom.”

Industrija na financijskom rubu

Will Paige, istraživački analitičar za Insider Intelligence, kaže da se raspoloženje znatno pogoršalo od 2021. Tada je industrija prema nekim procjenama vrijedila više od 3 trilijuna dolara i činilo se da je spremna za šire prihvaćanje.

Industrija se uvelike vratila na financijski rub. Povjerenje u sustav je narušeno i definitivno je postalo još gore.

Nakon tužbi, klijenti su povukli milijarde dolara sredstava. Američke banke ograničile su svoj rad s Binanceom, prisilivši ga da prestane prihvaćati američke dolare. A Robinhood, aplikacija za trgovanje, rekla je da će prestati izlistavati imovinu koja je dio tužbi.

Kritičari SEC pod vodstvom Genslera optužuju za neprijateljsku “regulaciju silom” s ciljem jačanja vlastitog političkog profila.

Kažu da je, unatoč opetovanim naporima industrije da predloži nova pravila, agencija odbila priznati razlike između različitih tipova kripto tvrtki i karakteristike tehnologije. Poput decentralizirane automatizirane obrade, koja izaziva postojeće okvire.

“Bilo je to vrlo frustrirajuće iskustvo”, kaže Bart Stephens, izvršni partner Blockchain Capitala, tvrtke rizičnog kapitala koja je uložila u stotine kripto tvrtki, od kojih su se neke, kako kaže, borile da pronađu banke voljne poslovati s njima. “Nema sumnje da je u tijeku napad regulatora.”

Bill Hughes, viši savjetnik Consensysa, softverske tvrtke sa sjedištem u Teksasu koja koristi blockchain tehnologiju, kaže to još otvorenije: “SEC je u biti odlučio da pod njegovim nadzorom kripto više ne bi trebalo postojati u Sjedinjenim Državama.”

Drugo je pitanje bi li potezi SEC-a doista mogli ubiti industriju – u koju je prema procjeni ulagao barem jedan od šest Amerikanaca.

Vrijednost kriptovalute

Šira tržišna vrijednost kriptovaluta ostaje otprilike trećina onoga što je bila na vrhuncu. Obujam trgovanja je pao, opada i interes programera. Povjerenje je i dalje nisko. Neuspjesi koje su ožujku doživjele neke od tradicionalnih banaka koje su bile voljne poslovati s njima označili su daljnji udarac.

Hilary Allen, profesorica prava na Američkom sveučilištu, smatra da je kriptovaluta inherentno podložna ciklusima rasta i povećanja i manipulaciji insajdera. Te smatra da bi je trebalo zabraniti. Ona kaže da bi postupci SEC-a mogli pomoći da se, s obzirom na šire stanje industrije, kriptovalute ponovno ograniče na područje tehnoloških entuzijasta.

Ali Stephens, koji je već preživio dvije “kripto zime”, kaže da misli da budućnost ostaje svijetla. Jedino postoji rizik da će, obzirom na trenutačni pristup Amerike, završiti u inozemstvu. Amerika se smatra manje prijateljski naklonjenom od drugih jurisdikcija, uključujući UK i EU.

Ukazuje na cijenu Bitcoina koja se kreće oko razine iz 2020., ali je značajno porasla od početka godine. Eter je također porastao.

Neki pokazatelji koje prati rizična tvrtka i kriptoinvestitor Andreessen Horowitz, poput broja aktivnih adresa na blockchainu i broja pametnih ugovora koji se izvršavaju, također rastu.

Ne vidimo da osnivači prestaju osnivati nove tvrtke ili protokole. Blockchain Capital uložio je više novca u prva tri mjeseca 2023. nego u bilo kojem tromjesečju u prethodnih 10 godina.

Čak i ako sektor ode izvan SAD-a, gubitak američkog tržišta ozbiljno bi ograničio njegove izglede, upozorava Gina Pieters, kripto stručnjakinja koja predaje na Sveučilištu u Chicagu. “Bilo bi pogrešno misliti da bi Amerika mogla ubiti industriju. Ipak, apsolutno može smanjiti kriptoindustriju“, kaže ona.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno