Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Potrošnja kućanstava: Luksemburg na vrhu, Mađarska na dnu

U 2023. godini, stvarna individualna potrošnja (AIC) po stanovniku, izražena u standardima kupovne moći (PPS), kretala se između 70% i 138% od prosjeka EU u 27 država članica.

AIC obuhvaća svu robu i usluge koje kućanstva koriste, bez obzira na to jesu li kupljene i plaćene izravno ili putem vlade ili neprofitnih organizacija. Smatra se pokazateljem materijalnog blagostanja kućanstava.

U 2023. godini deset zemalja EU malo je AIC po stanovniku iznad prosjeka EU. Najviše razine zabilježene su u Luksemburgu (38% iznad prosjeka EU), te u Austriji i Nizozemskoj (obje 17% iznad prosjeka).

Istovremeno, 17 zemalja EU zabilježilo je AIC po stanovniku ispod prosjeka EU. Najniže razine zabilježene su u Mađarskoj (30% ispod prosjeka EU), Bugarskoj (27% ispod prosjeka), te Slovačkoj i Latviji (obje 25% ispod prosjeka).

Izvor biznisrs

Razlike u bruto domaćem proizvodu (BDP-u)

Uz potrošnju, znatne razlike među članicama EU pokazala je i visina bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku.

BDP po stanovniku iznad prosjeka EU zabilježen je u 11 zemalja EU. Najviše stope su bile u Luksemburgu (139% više od prosjeka EU-a), Irskoj (111%) i Nizozemskoj (30%).

Podatak za Luksemburg djelomično se može objasniti prisutnošću velikog broja stranih radnika u zemlji, čime se doprinosi njenom BDP-u. Međutim, njihova potrošnja se bilježi u nacionalnim računima zemalja u kojima imaju prebivalište, a ne u Luksemburgu.

Visok BDP po stanovniku Irske može se dijelom objasniti zbog prisutnosti velikih multinacionalnih kompanija koje imaju intelektualno vlasništvo u zemlji.

Na suprotnom kraju spektra, najniži BDP po stanovniku zabilježen je u Bugarskoj (36% ispod prosjeka EU), Grčkoj (33%) i Latviji (29%).

Među zemljama kandidatima za članstvo, Turska ima najviši BDP po stanovniku, koji je 27% niži od prosjeka EU, dok je Crna Gora druga s BDP-om koji je 48% ispod prosjeka EU.

U Sjevernoj Makedoniji, BDP po stanovniku je niži za 59% u odnosu na prosjek EU. Dok je u Albaniji i Bosni i Hercegovini taj udio 65%.

BDP po stanovniku u Srbiji trenutno je 54% ispod prosjeka Europske unije, no razlika u odnosu na prosjek EU smanjuje se postupno od 2013. godine, kada je iznosila 59%, prenosi Biznis.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno