Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Traženje posla učinite lakšim: 3 koraka za prijavu za posao za koji ne ispunjavate uvjete

Jeste li spremni za jednu od najbolje čuvanih tajni procesa traženja posla? Osim ako je osoba koja zapošljava prethodno radila upravo na onom mjestu koje pokušava ispuniti, dobar dio opisa posla je nagađanje.

Razmislite o tome: menadžeri za zapošljavanje moraju napisati opis koji će istovremeno potaknuti ljude da se prijave i odbiti one koji nisu kvalificirani. Također, zar niste čuli priče o osobi koja je “ispunila sve uvjete” i koja je u završnim fazama zamijenjena nekim tko se “činio kao da bolje odgovara?” Vjerojatno je tako – jer bi tvrtka radije zaposlila kandidatkinju s dvije godine iskustva za koju se čini da bi mogla iz istih stopa krenuti s radom nego nekoga s pet godina staža koliko i traže ali koji nije uspio pokazati snažne komunikacijske vještine.

Dakle, što treba napravit tražitelj posla koji ne ispunjava sve uvjete u opisu radnog mjesta? Kako možete razlikovati zahtjeve o kojima se ne može pregovarati od onih koje biste mogli nadoknaditi svojim drugim fantastičnim vještinama? I – što je još važnije – kako načeti temu u svom propratnom pismu?

Slijedi plan u tri koraka…

1. Zapitajte se možete li obaviti posao

Imajte na umu da nije predloženo pitanje: “Želite li taj posao?” ili pak, “Koliko želite taj posao?” Iskreno, ta su pitanja nebitna. Nije važno koliko ste strastveni u radu na stranom jeziku – ako posao zahtijeva prevođenje dokumenata, a vi samo govorite jezik, ona niste kvalificirani. Slično tome, nije važno koliko vam je neka tvrtka fascinantna: ne biste se trebali prijaviti za posao vođenja njezine web stranice ako nemate nijednu od potrebnih tehničkih vještina.

Umjesto toga, pročitajte opis posla i pokušajte steći dojam o tome što je to što bi netko u toj ulozi radio svaki dan. U svom umu razbijte “iskustvo odnosa s javnošću” u pisanju priopćenja za javnost, predstavljanju medija i predstavljanju brenda. Zamislite “iskustvo pisanja” kao sposobnost pisanja koncizno, uvjerljivo i s pravilnom gramatikom.

Nakon što na ovaj način prođete kroz opis posla, imat ćete točniji uvid u ono što imate za ponuditi bez obzira na vještine koje vam po opisu posla zapravo nedostaju.

2. Zanemarite “bonus” zahtjeve

Neki su zahtjevi navedeni jer “dobro zvuče”. Na primjer, u opisu se posla može naći “s prestižnog sveučilišta” iza “diplome prvostupnika”.  Povremeno dobrim opisi postanu smiješna fraza jer netko u timu misli da “zvuči dobro”, ali to nije razlog da se ne prijavite.

Još jedan način na koji tvrtke zavaravaju kvalificirane kandidate u opisu posla (čitajte: prestrašuju) je navođenje zahtjeva za “kandidata iz snova” – npr. popis naprednih računalnih vještina za posao koji prvenstveno zahtijeva praktičnu interakciju s djecom. Ali iskreno, tvrtke neće odugovlačiti s procesom zapošljavanja sve dok kandidat iz snova ne ušeta – solidni, kvalificirani kandidati (poput vas!) također dobiju intervjue. Dakle, ako postoji odlagalište željenih vještina na kraju opisa, gledajte na njih kao na dodatne vještine i usredotočite svoju prijavu na sve ključne vještine koje imate.

3. Koristite čarobne riječi

Ponekad se potrebne vještine koje vam nedostaju ne uklapaju ni u jednu od gornjih kategorija: iako nisu presudne za posao, bit će faktor u poslu i više su nego šlag na torti. Prije svega, zapamtite ovaj mudri savjet Lily Zhang i u popratnom pismu nikako nemojte pisati “Znam da nemam pravo iskustvo, ali…”.

Zhang u svom članku koristi izraz: prenosive vještine. Izraz “prenosive vještine” ima magične moći u traženju posla koje ne treba podcijeniti. Zašto? Zato što je ključni dio procesa aplikacije povezivanje točaka između iskustva koje već posjedujete i onoga što pozicija zahtijeva.

Samo pazite da ne posežete previše za relevantnim iskustvom. Na primjer, ne pokušavajte objasniti kako vas je čuvanje djece pripremilo da postanete asistent jer ste prije bili zaduženi za raspoređivanje nečijeg poslijepodneva. Usredotočite se na to kako bi se lekcije naučene iz prethodnog iskustva primijenile na buduću ulogu.

***

Ako ste zainteresirani za ulogu i možete se vidjeti kako odlično obavljate posao, ne dopustite da vas nekoliko kvalifikacija koje nedostaju spriječe u apliciranju. Slijedite gore navedene korake, a zatim pričekajte i vidjet ćete. Možda nećete biti odabrani za intervju; ili možda možete biti najbolja osoba za posao… Apliciranje za posao je jedini način na koji ćete to znati.

Izvor: The Muse; prijevod i prilagodba: Financa.ba
Prilikom preuzimanja obvezno navesti izravni link na članak.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno