Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Preopterećenje: Kako su dobri poslovi postali loši i što možemo učiniti u vezi s tim

U današnjem poslovnom svijetu, gdje su zahtjevi sve veći, a vremena sve manje, radnici i tvrtke suočavaju se s ozbiljnim izazovima. Izazovima koji ugrožavaju produktivnost, zdravlje i zadovoljstvo. Knjiga “Preopterećenje” autorica Erin Kelly i Phyllis Moen donosi duboki uvid u problem prekomjernog rada. Ali i predstavlja rješenja koja bi mogla promijeniti način kako razmišljamo o radu i poslovanju.

Stara pravila, nove vrijednosti

U svijetu gdje su tradicionalni obrasci rada ustupili mjesto brzoj transformaciji i ubrzanom tempu poslovanja, “Preopterećenje” postavlja ključna pitanja održivosti radnog okruženja. Autori knjige prepoznaju da je klasični pristup radu, koji je dugo bio norma, sada zastario. Te da su tvrtke prisiljene tražiti nove strategije kako bi ostale konkurentne. Ova analiza duboko uranja u stvarnost radnika. Oni su ti koji unatoč tome što su na “dobrim” poslovima, često osjećaju težinu preopterećenja koje proizlazi iz konstantnih zahtjeva i oskudnog vremena. Stara pravila više ne pružaju adekvatna rješenja. A “Preopterećenje” sugerira da je nužno osvježiti i redefinirati pristup radu. I to kako bi se radnicima pružilo održivo i zadovoljavajuće radno iskustvo, čime bi se poboljšala i poslovna učinkovitost tvrtke.

Redizajn rada s dvostrukim ciljem: razumijevanje STAR-a unutar TOMO-a

U srcu revolucionarnog pristupa redizajnu rada stoji petogodišnje istraživanje. Istraživanje su autorice Erin Kelly i Phyllis Moen proveli u okviru jedne od vodećih tvrtki s Fortune 500 liste. Kroz kompleksnu analizu stotina intervjua sa zaposlenicima i menadžerima, autorice su duboko uronile u radnu kulturu. Otkrile su temeljne nedostatke i aktivatore stresa koji dovode do preopterećenja. Ovaj inovativni pristup redizajnu rada ne samo da prepoznaje probleme, već pruža konkretne smjernice za stvaranje održivog radnog okruženja koje bi istodobno koristilo zaposlenicima i poslovnim rezultatima.

Pristup redizajnu rada kojega su autorice predstavile ima dvostruki cilj razumijevanje STAR-a (Sustava Tehnološkog Radnog mjesta) unutar TOMO-a (Tradicionalnog Organizacijskog Modela). To znači da se ne promišlja samo o tehnološkim inovacijama na radnom mjestu. Već i o promjenama u samoj organizaciji poslovanja. Ovakav pristup potiče zaposlenike da preuzmu veću kontrolu nad svojim radnim procesima. Omogućuje im fleksibilnost u odabiru radnog okruženja i radnog vremena. Rezultat toga nije samo povećanje zadovoljstva zaposlenika, već i poboljšanje radnog učinka. Povećano zdravlje i dobrobit zaposlenika, zajedno s smanjenjem odlazaka s posla, jasno pokazuju da je ovakav pristup redizajnu rada ključan za stvaranje održivog i uspješnog poslovnog modela.

Osim što donosi konkretne rezultate, istraživanje Erin Kelly i Phyllis Moen ima potencijal revolucionirati šire poslovno okruženje. Njihova metodologija postavlja temelje za promjene koje bi mogle utjecati na druge organizacije. A ideje o fleksibilnosti radnog mjesta i inovativnom vrednovanju učinka mogu poslužiti kao model za buduće prilagodbe u modernim radnim uvjetima.

Dva koraka naprijed, jedan natrag: Stvaranje razumnih i održivih poslova

Unatoč ohrabrujućim rezultatima koje donosi knjiga “Preopterećenje”, ne zanemaruje se kompleksnost izazova koje podrazumijeva stvaranje održivih promjena na radnom mjestu. Knjiga naglašava nužnost prevladavanja prepreka koje se mogu pojaviti tijekom procesa implementacije novih radnih praksi. Jedan od ključnih izazova jest osigurati da se redizajn rada ne smatra samo privremenim trendom ili marketinškim trikom. Već da se smatra dugoročnom strategijom koja će unaprijediti kvalitetu rada i života zaposlenika. Sposobnost tvrtki da proaktivno i održivo implementiraju promjene na velikim razmjerima postat će presudna za dugoročni uspjeh u stvaranju radnog okruženja koje potiče inovaciju i zadovoljstvo zaposlenika.

Kako bismo postigli održivu promjenu, korporativni lideri, menadžeri i sami zaposlenici moraju prepoznati svoju ključnu ulogu u procesu transformacije radnih praksi. Knjiga postavlja važno pitanje o aktivnom doprinosu svih dionika u stvaranju razumnih i održivih poslova. Uključivanje zaposlenika u procese donošenja odluka, osnaživanje menadžera da podrže nove pristupe te poticanje korporativnih lidera da prepoznaju dugoročne prednosti promjena. To su ključni elementi koji će osigurati trajnost novih radnih praksi. Navigiranje kroz izazove koji se pojavljuju u ovom procesu zahtijeva zajednički napor, transparentnost i posvećenost svih dionika kako bi se stvorila radna okolina koja je ne samo efikasna, već i etična i održiva u dugoročnom smislu.

Inspiracija za rješavanje ozbiljnog problema

“Preopterećenje” ne samo da prepoznaje problem, već nudi inspiraciju i smjernice za njegovo rješavanje. Knjiga nije samo za zaposlenike i menadžere, već i za korporacije koje žele izgraditi održivije radno okruženje. Autentične priče iz prakse i savjeti za djelovanje čine ovu knjigu ključnom za sve koji su suočeni s izazovima modernog radnog života.

U konačnici, knjiga “Preopterećenje” nas poziva na promišljanje o našem radu, kako bismo stvorili budućnost u kojoj poslovi nisu izvor stresa, već izvor zadovoljstva, inovacije i uspjeha.

Svoj primjerak možete naručiti u web shopu Naklade MATE.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno