Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prijestupna godina: Jedine četverogodišnje novine na svijetu ponovno su na kioscima

Novi broj satiričnog časopisa “La Bougie du Sapeur”, jedine novine u svijetu koja izlazi svake četiri godine, ponovo je na kioscima u Francuskoj, prenose B92 i biznis.ba.

Tabloid od 20 stranica specifičan je po tome što izlazi samo 29. veljače, dakle svake prijestupne godine.

Prvi broj izašao je 1980. godine, a ovo mu je 12. izdanje. Napravila ga je grupa prijatelja koji su “željeli zabavu”.

Naklada Šaperove svijeće (La Bougie du Sapeur) je 200.000 primjeraka, i košta oko pet eura.

“Kad je prvi broj rasprodan u dva dana, vlasnici trgovina su nas tražili više primjeraka.

– Rekli smo: “Dobro, ali za četiri godine”, prisjeća se Jean d’Indy, koji je danas na čelu organizacije konjskih utrka, francuskog ekvivalenta British Jockey Cluba. Novine još uvijek izdaje nekoliko prijatelja.

“Nalazimo se u baru, smišljamo ideje uz piće. Zabavljamo se, a ako je čitatelju zanimljivo, onda je to šlag na tortu”, kaže D’Indi.

Politički neutralne novine

Magazin je politički neutralan i ima rubrike o politici, sportu, međunarodnim odnosima, umjetnosti, zabavi, kao i rubriku posvećenu rješavanju križaljki. Tekstovi su napisani u formi duhovitih komentara.

Tekst pod naslovom “Što bi muškarci trebali znati prije nego što postanu žene” objašnjava s kakvim se “izazovima” suočavaju muškarci koji žele promijeniti spol.

“To je francuski humor i ne prevodi se na druge jezike. Trudimo se biti blesavi, a ne bezobrazni, rugati se bez okrutnosti”, kaže d’Indi.

Na stranicama posvećenim međunarodnim temama nalazi se kratki članak koji Francuze podsjeća tko je od suvremenih britanskih premijera bio “najzaboravniji” – Liz Truss.

Sportski urednici preporučuju stvaranje nagrade Winston Churchill za prvu osobu koja je eliminirana na Olimpijskim igrama, inspiriranu Churchillovim motom – “No Sport”. Tu je i igrani film – Utapanje u bazenu. Nastavak će biti 2028. godine.

Novine su dobile ime po jednom od najranijih francuskih strip junaka, Le Sapeuru Camembertu. Šaperova svijeća nema online verziju i može se kupiti samo na kioscima.

“Nadam se da ćemo svake četvrte godine ugledati svjetlo dana.””Ljudi bi se ovih dana trebali smijati”, dodaje d’Indi.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno