Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prijevremeni izbori negativno utječu na kreditni rejting Francuske

Potencijalna politička nestabilnost predstavlja kreditni rizik zbog izazovne fiskalne slike koju će nova vlada naslijediti, objašnjava agencija.

Prijevremeni izbori pojačavaju rizike za proces fiskalne konsolidacije, objašnjavaju u Moody’su. Dodali su da bi nova vlada mogla pokazati manju spremnost na konsolidaciju javnih financija, piše HRT.

Ako se pokazatelji javnog duga dodatno pogoršaju, Moody’s bi mogao izmijeniti prognozu za francuski kreditni rejting ‘Aa2’ iz ‘stabilne’ u ‘negativnu. I signalizirati moguće sniženje ocjene francuskih dužničkih papira.

Moody’s bi mogao usvojiti negativnu prognozu i u konačnici sniziti francuski kreditni rejting ako zaključi da će si Francuska u znatno manjoj mjeri moći priuštiti zaduživanje, prema pokazateljima poput udjela kamata u prihodima i u BDP-u, nego druge zemlje s istim kreditnim rejtingom, navode.

Francuski javni dug iskazan udjelom u BDP-u iznosi više od 110 posto i veći je nego u drugim zemljama sa sličnim rejtingom, napominje Moody’s, i raste gotovo kontinuirano od 70-ih godina prošlog stoljeća zbog dosljedno velikog strukturnog proračunskog deficita.

Nakon poraza na izborima za Europski parlament francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je prijevremene izbore, a njegova odluka mogla bi na vlast dovesti krajnju desnicu, i to tri godine prije kraja njegovog predsjedničkog mandata. Izbori su sazvani za 30. lipnja, manje od mjesec dana prije početka Olimpijskih igara u Parizu.

Moody’sova važeća ocjena francuskih dužničkih papira ‘Aa2’ trenutno je viša za jedan stupanj od one koju su im dodijelili Fitch i S&P Global.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno