Financa
Digitalni poslovni portal

Promijena cijena sirovina tek 2024.?

Rat u Ukrajini izazvao je cjenovni šok na tržištima sirovina, promijenivši trgovinu, proizvodnju i potrošnju, upozorila je Svjetska banka, procijenivši da će se cijene zbog tih promjena zadržati na visokim razinama do kraja 2024. godine. Cijene energije porasle su u protekle dvije godine najsnažnije od naftne krize u 1973. godini, a poljoprivredne sirovine i gnojiva poskupjeli su najviše od 2008., ističe Svjetska Banka u prognozama za tržišta sirovina.

Energija - ilustracija
Energija – ilustracija

Ukrajina i Rusija veliki su proizvođači poljoprivrednih sirovina, a plin se koristi kao sirovina za proizvodnju gnojiva, podsjećaju.
U cjelini gledano, svjedočimo najvećem šoku koji su izavale cijene sirovina od 70-ih godina prošlog stoljeća“, naglasio je potpredsjednik Svjetske Banke-a za ravnopravni rast, financije i institucije Indermit Gill, a šok su dodano pojačala ograničenja u trgovini hranom, gorivom i gnojivima. Cijene energije porast će ove godine više od 50 posto i potom oslabiti u 2023. i 2024.

Cijena prirodnog plina u Europi udvostručit će se i dosegnuti rekordnu razinu u 2022., a cijena ugljena porast će 80 posto i također dosegnuti rekordnu razinu, procjenjuju u Svjetskoj Banci, a prenosi Hina.

Očekuju i rekordne cijene pšenice, u nominalnom izrazu, nakon rasta za više od 40 posto u ovoj godini, što će pojačati pritisak na gospodarstva u razvoju koja potražnju podmiruju najvećim dijelom uvozom, posebno iz Rusije i Ukrajine. Cijene metala trebale bi porasti 16 posto i potom oslabiti u 2023., ali će se zadržati na povišenim razinama.

U idućim godinama cijene sirovina zadržat se se znatno iznad petogodišnjeg prosjeka, a ako rat u Ukrajini potraje ili ako Rusiji budu uvedene nove sankcije, mogle bi biti još i više i još snažnije oscilirati nego što se trenutno očekuje, upozoravaju. “Zbog rata u Ukrajini tržišta sirovina bilježe najveći šok u opskrbi u nekoliko desetljeća“, ističe ravnatelj odjela koji sastavlja izvješće Ayhan Kose. U takvom okruženju prijeti stagflacija i vlade bi trebale iskoristiti svaku priliku da potaknu gospodarski rast i izbjegavati mjere koje će naškoditi svjetskom gospodarstvu, poručuje Gill.

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije