Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Inflacija u eurozoni oborila novi rekord

Stopa inflacije u eurozoni porasla je u travnju na 7,5 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke 1996. godine, potaknuta kontinuiranim snažnim rastom cijena energije i poskupljenjem hrane. U ožujku inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je 7,4 posto.
Stopa inflacije porasla je u mjesecu na izmaku ipak znatno blaže nego u prošlom mjesecu kada je uvećana za čak 1,5 postotnih bodova u odnosu na veljaču.

Najsnažije su i u travnju porasle cijene energije, za 38 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Skok je ipak nešto blaži nego u ožujku kada su porasle 44,4 posto.

Rast cijena energije ubrzao je od ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje je EU uveo Rusiji. Situaciju je dodatno zaoštrio sukob oko novog mehanizma plaćanja koji je propisala Rusija.
EU danas raspravlja o embargu na rusku naftu, a neke zemlje traže da se zabrani i uvoz ruskog plina. Poticaj inflaciji u travnju bilo je i poskupljenje svježe hrane, za 9,2 posto, snažnije nego u ožujku kada su njezine cijene porasle 7,8 posto, prema izračunima Eurostata. I Rusija i Ukrajina važni su izvoznici ključnih poljoprivrednih sirovina.

Kada se isključe cijene svježe hrane i energije, inflacija je u eurozoni u travnju iznosila 3,9 posto i bila je viša za 0,7 postotnih bodova nego u ožujku. Među zemljama eurozone najviše su u travnju na godišnjoj razini porasle potrošačke cijene na Baltiku, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.
U Estoniji cijene su porasle 19 posto, u Litvi 16,6 posto, a u Latviji 13,2 posto. Dvoznamenkaste stope rasta bilježile su još Nizozemska i Slovačka, od 11,2 i 10,9 posto. Najnižu stopu rasta bilježila je u travnju Malta, od 4,9 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno