Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Različita raspoloženja na burzama zbog poljuljanog bankarskog sektora u proteklih 7 dana

U prethodnih 15 dana svjetske burze su bile konstantno u crvenom. Sve je bio odraz straha od povećanja kamata i borbe s inflacijom. U proteklom radnom tjednu, američke i europske banke su se našle na udaru likvidnosti, te je bilo ugroženo poslovanje. ECB je najavio dodatno podizanje kamata kao alat za dugotrajnu borbu s inflacijom. Američki investitori su oraspoloženi nakon objave da će se sanirati posrnule banke. Kripto tržište je eksplodiralo,a bitcoin je na najvećoj ovogodišnjioj vrijednosti. Krenimo redom s analizom.

Wall Street napokon u zelenom

Za Wall Street je protekla sedmica bila uspješna. Nakon duže vremena, ostvaren je rast vrijednosti na svim New York-škim burzama. Investitori su danima bile pod pritiskom problema dviju američkih banaka – Silicon Valley (SVB) i Signature. Ipak skupina velikih banaka, uključujući JP Morgan Chase i Morgan Stanley, odlučila položiti u First Republic 30 milijardi dolara. Želejli su spriječiti narušavanje povjerenja u bankarski sektor. Zahvaljujući tome, popustila su strahovanja od bankarske krize.

Banke paze jedna na drugu. Prošloga su vikenda dvije banke propale, što je narušilo povjerenje u sustav, pa sada najveće banke spašavaju onu koju smatraju važnijom.

John Augustine, CEO u Huntington Private Bank

S&P 500 je bio pod najvećim pritiskom zbog problema u bankarskom sektoru. Ipak, u proteklom tjednu vrijednost index-a je u zelenom, te je ostvaren rast od 2,13 posto, a tjedan je završen na 3,916.64 boda. Dow Jones je u proteklom tjednu ojačao za 0,13 posto, a tjedan je završio na 31.861 bodova.
Tehnološka burza, Nasdaq je je uproteklih sedam dana ostvarila najveći rast indexa. Ulagači na ovoj burzi mogu biti prezadovoljni jer je ostvaren rast od 5,33 posto, a tjedan je završen na 11.630,51 bod.

SP 500 Index proteklih 7 dana izvor google
SP 500 Index proteklih 7 dana izvor google

Američke investitore je dodatno ohrabrila činjenica da se FED misli koliko će povećati referntnu kamatnu stopu u tekućem mjesecu. Očekivalo se agresivno povećanje kamate za 0,50 postotnih bodova. Nakon svih dešavanja s bankarskim sektorom očekuje se povećanje za 0,25 postotnih bodova. Dio javnosti špekulira da uopće neće doći do povećanjakamate ovoga mjeseca. Što će FED učiniti na sastanku koji je naredni tjedan, brzo ćemo saznati.

Na europskim burzama vlada strah

Europska centralna banka (ECB) je u četvrtak povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova. Na tržištu se špekuliralo kako bi problemi u koje je upao bankarski sektor mogli navesti ECB na blaže povećanje kamata. Christine Legarde smatra da nas očekuje duga i iscrpljujuća borba s inflacijom, te ovo povećanje kamata smatra opravdanim.
Iako su medije preplavili problemi oko Credit Suisse, afera je brzo sanirana. Švicarska centralna banka je odobrila kreditnu liniju od 54 milijarde dolara za pomoć. Sve u cilju kako se ne bi narušilo povjerenje u švicarski bankarski sustav.

Ipak, protekli tjedan je na europskim burzama bio turbulentan. Londonski indeks FTSE je oslabio za 5,33 posto u proteklom tjednu,a završio je na 7.335,40 bodova. Frankfurtski DAX je izgubio na vrijednosti 4,32 posto, a završio je na 14.768,20 bodova. Investitori na pariškom CAC su u proteklom radnom tjednu “izgubili” 3,97 posto, a tjedan su završili na 6,925,40 bodova. Paneuropski Stoxx 600 indeks je u tekućem tjednu izgubio 2,44 posto vrijednosti, te zaustavio na 453,76 bodova.

Paneuropski Stoxx 600 u proteklom tjednu izvor Google
Paneuropski Stoxx 600 u proteklom tjednu izvor Google

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala, piše HRT. Dolarov indeks, pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta. U proteklom tjednu je dosegao razinu od 105,09 bodova, dok je jučer završio na 103,86 bodova. Američka je valuta oslabjela u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,08 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti iznosio je 131,84 jena, te je u proteklom tjednu izgubio na vrijednosti u usporedbi s jenom 0,96 posto.

Cijene su nafte su pale, pa su na putu gubitaka u ovom tjednu od oko 10 posto. Cijena barela na londonskom tržištu je na 72,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel na 66,74 dolara.

Oporavak kriptovaluta

Problemi u bankarskom sektoru, te narušena reputacija su pomogli kriptotržištu. Na burzama kriptovaluta vlada optimizam. Investitori su sredstva iz banaka očito prebacili u krptovalute. Bitcoin je jučerašnju trgovinu završio na 50,469.47 BAM. U ovom tjednu vrijednost je porasla za 13,56 posto. Ovo je najveća vrijednost bitcoin-a u ovoj godini.

Iz tehničke perspektive, ako bi se Bitcoin mogao zatvoriti iznad 50.000 BAM, to bi moglo signalizirati početak tržišta bikova.

Yuya Hasegawa, analitičar u kripto burzi Bitbank.

Sličan trend je pratio i Ethereum. Protekli tjedan je završio s 3.329,18 BAM. Tijekom tjedna dobio je na vrijednosti 7,83 posto. Vrijednost ostalih valuta je pratio sličan trend. Ulagači u Cardano su dobili na vrijednosti 2,13 posto. Binance Coin je povećao vrijednost za 11,64 posto, a XRP 2,20 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno