Financa
Digitalni poslovni portal

Reddit se priprema za burzu

Reddit online platforma stvorila je “oluje” na investicijskim tržištima. Ovih je dana pozornost ulagača usmjerena na to jer su Reddit-ovi čelnici podnijeli zahtjev da ova tvrtka bude uvrštena na burzu.
Inovativna stranica koja ljudima omogućuje postavljanje specijaliziranih foruma postala je popularno mjesto za kupnju i prodaju savjeta na burzi.
Štoviše, WallStreetBets forum broji oko 11,6 milijuna članova i zaslužan je za utjecaj na cijene dionica GameStop-a i AMC-a, piše Capital.com.

Steve Huffman, na slici, osnovao Reddit 2005. zajedno s Alexis Ohanian i Aaron Swartz (izvor: FT montirao: Bloomberg)
Steve Huffman, na slici, osnovao Reddit 2005. zajedno s Alexis Ohanian i Aaron Swartz (izvor: FT montirao: Bloomberg)


Redditova procjena vrijednosti za IPO još nije potvrđena, ali promatrači iz ove industrije nagađaju da bi ona mogla biti između 10 i 15 milijardi dolara.
U nizu objava koje je su stizale iz kompanije tijekom prošle godine, otkriveno je da je uključena u krugove financiranja koji predstavljaju “strateške investicije za rast”. U to su bili uključeni i planovi za međunarodno širenje i rast broja zaposlenih. U međuvremenu su ciklusi financiranja pridonijeli procjeni vrijednosti od više milijardi dolara. Reddit je do sada prikupio 1,33 milijarde dolara kroz krugove financiranja. No, prije financiranja, procijenjena vrijednost tvrtke bila je 9,6 milijardi dolara, prema podacima tvrtke PitchBook.
Postoji mogućnost da se Redditovo poslovanje biti detaljno analizirano prije izlaska na burzu, navodi viša analitičarka u sektoru za institucije i tržišta firme Hargreaves Lansdown Susana Striter.
Navodi da su društvene mreže prošle prilično nestabilnu godinu zbog odluke regulatora da suzbije širenje netočnih informacija tijekom pandemije. Dodaje da bi to moglo stvoriti povoljno okruženje za izlazak ove vrste firme na burzu, sa investitorima kojima će garancija za ulaganja biti regulirani sadržaj na platformi.
Za Reddit ovo stvara još složeniju situaciju, s obzirom na to da je WallStreetBets forum privukao veliku pozornost. “Osim toga, korisnici platforme su se tijekom pandemije okrenuli takozvanim ‘meme akcijama’, što je također privuklo pozornost regulatora“, rekao je Striter.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije