Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rusija traži način da integrira kripto imovinu i blockchain

Usred gomile globalnih financijskih sankcija, Središnja banka Rusije (CBR) traži načine za integraciju kripto imovine i blockchaina. Ruska središnja banka objavila je izvješće o digitalnoj imovini. Navedeno je da se razmatra kako bi se blockchain tehnologija mogla integrirati u njen tradicionalni financijski sustav. Banka je podijelila izvješće o javnom savjetovanju pod naslovom “Digitalna imovina u Ruskoj Federaciji”.

U izvješću se razmatra kako bi država pogođena sankcijama mogla otvoriti svoje domaće tržište stranim izdavateljima digitalne imovine – osobito onima iz “prijateljskih zemalja”.

Ostala područja fokusa u izvješću su regulacija digitalne imovine. Osim toga zaštita malih ulagača, prava digitalnog vlasništva povezana s pametnim ugovorima i tokenizacijom. Nalazi se i prijedlog reforme računovodstva i oporezivanja.

CBR je rekao da snažno podupire “daljnji razvoj digitalnih tehnologija”. Uvjet daljnjeg razvoja je da one ne stvaraju “neupravljive” financijske ili kibernetičke sigurnosne rizike za potrošače, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

Unatoč pojavi blockchain tehnologije, CBR ističe da bi se ista regulatorna pravila koja se primjenjuju na izdavanje i trgovanje tradicionalnim financijskim instrumentima trebala proširiti na digitalnu imovinu.

Kako integrirati kripto imovinu i blockchain

Ruska središnja banka rekla je da bi se kratkoročno regulativa trebala usredotočiti na zaštitu prava ulagača. Smatraju da treba ojačati pravila za stavljanje digitalne imovine u opticaj. Osigurati akreditaciju izdavatelja i osigurati da izdavatelj otkrije sve relevantne informacije ulagačima.

Iako je pravni okvir za digitalnu imovinu stvoren, potrebna poboljšana regulativa za njezin daljnji razvoj.

Rusija je stvorila potreban pravni okvir za izdavanje i cirkulaciju digitalne imovine. Sada je tržište u početnoj fazi svog razvoja i višestruko je inferiorno u odnosu na tržište tradicionalnih financijskih instrumenata. Njegov daljnji razvoj zahtijeva poboljšanu regulaciju”.

Što se tiče regulacije pametnih ugovora, središnja banka je priznala da zakonodavni okvir već postoji – međutim, sugerira da bi pametni ugovori stvoreni u Rusiji trebali biti neovisno pregledani prije nego što se provedu.

Ruska središnja banka također je pozitivno ocijenila potencijal tokenizirane imovine izvan lanca. Međutim, banka je napomenula da će biti potrebno donijeti zakone kako bi se osiguralo postojanje “pravne veze” između vlasnika tokena i samog tokena.

Izvješće dolazi nakon što je rusko Ministarstvo financija 22. rujna nedavno odobrilo korištenje kriptovaluta kao metode prekograničnog plaćanja građanima Rusije.

U izvješću banke koje sadrži 33 stranice ne spominje se povećanje sankcija nametnutih Rusiji i štetan učinak koji je to imalo na njezino gospodarstvo – niti se spominje rusko-ukrajinski rat koji se trenutačno vodi u Ukrajini.

Također se spominje i zasebno izvješće na kojem radi, a koje se fokusira na novu digitalnu valutu Ruske središnje banke (CBDC) — digitalnu rublju — za koju se očekuje da će se uvesti početkom 2023. godine. U kolovozu 2022. banka je izjavila da planira uvesti digitalnu rublju u sve ruske banke do 2024. godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno