Financa
Digitalni poslovni portal

Ruski BDP veći nego 2021. godine, rublja se vraća na stare pozicije

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) 26. ožujka, mjesec dana nakon početka vojne intervencije u Ukrajini i uvođenja sankcija Moskvi, bio je pet posto veći nego prije godinu dana, pokazuje analiza temeljena na podacima Organizacije za ekonomiju Suradnja i razvoj.

Također, podaci pokazuju da se potrošnja električne energije i željezničkog prijevoza robe u Rusiji nije smanjila, niti su cijene goriva i struje porasle.

Analitičari podsjećaju da je cilj američkih sankcija Rusiji, kako je službeno objašnjeno, “iscrpljivanje resursa koje ruski predsjednik Vladimir Putin ima da nastavi aktivnosti protiv Ukrajine i dovede financijski sustav na rub kolapsa”, no to se još ne događa.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell navodi kako se rublja zasad dobro nosi sa zapadnim sankcijama.

Neki od medija, poput britanskog “Economista”, navode da se Rusija iznenađujuće dobro nosi sa sankcijama i da one nemaju očekivani učinak.

Svrha oštrih mjera bila je zastoj ruskog gospodarstva, pa je u prvom tjednu nakon uvođenja novih sankcija rublja pala za trećinu u odnosu na dolar, a cijene dionica mnogih ruskih tvrtki su se srušile.

Međutim, tada je kaos na ruskim tržištima splasnuo, a tečaj rublje je već značajno porastao u odnosu na minimalne vrijednosti s početka ožujka, a sada se približava razini prije sankcija.

Analitičari kažu da u Rusiji postoji malo dokaza da je njezina gospodarska aktivnost ozbiljno pogođena.

Izvor:bankar.me

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije