Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SAD traži da smrzutu imovinu Centralne banke Rusije upute Ukrajini

Američka ministica financija Janet Yellen jučer je predložila najsnažniju javnu potporu do sada ideji o trajnom oduzimanju oko 300 milijardi dolara koje predstavlja smrzutu imovinu Centralne banke Rusije. Predložila je da se iskoristi za dugoročnu obnovu Ukrajine.

Neophodno je i hitno da naša koalicija (za potporu Ukrajini) nađe način da otkrije vrijednost ove zadržane imovine. Cilj je podržati kontinuirani otpor Ukrajine i njenu dugoročnu rekonstrukciju“. Predložila je Yellen u izjavi pripremljenoj za zasjedanje te grupe u utorak u Sao Paolu, u Brazilu. Ova južnoamerička država će ugostiti ministre financija i guvernere centralnih banaka Grupe 20 (G20), prenosi Biznis.rs.

Vjerujem da postoji jak međunarodni pravni, ekonomski i moralni argument za napredak (ka navedenom rješenju). To bi bio odlučujući odgovor na rusku prijetnju bez presedana stabilnosti svijeta.

Janet Yellen, ministrica financija SAD

SAD i njihovi saveznici su zamrzli stotine milijardi dolara ruskog novca čuvanog u inozemstvu. Razlog je potpora Ukrajini zbog invazije ruske vojske. Te milijarde su neiskorištene. Rat je ušao u treću godinu, dok su službenici iz više zemalja raspravljali o legalnosti slanja tog novca u Ukrajinu. Više od dvije trećine zadržanih sredstava Centralne banke Rusije nalazi se u EU.

EU koristi smrzutu imovinu Centralne banke Rusije

Korištenje tih sredstava za pomoć Ukrajini „jasno bi pokazalo da Rusija ne može pobijediti produžavanjem rata. Potaklo bi je da dođe za stol i pregovara o pravednom miru sa Ukrajinom“, smatra Yellen.

Ideja o korištenju zamrznutih sredstava Rusije je dobila na snazi u posljednje vrijeme. Naime, nastavak savezničkog financiranja Ukrajine postaje neizvesniji. Kongres u SAD se našao u slijepoj ulicio pružanju veće potpore. S druge strane bi takva „upotreba financijskih sredstava kao oružja“ mogla naštetiti položaju američkog dolara kao dominantne svjetske valute.

Europska unija je ovog mjeseca donijela propis o izdvajanju vanredne dobiti ostvarene od zamrznute imovine Centralne banke Rusije. Yellen je rekla da to „u potpunosti podržava“.

Brazil je predsjedavanje Grupom 20 počeo sastankom ministara financija ovaj tjedan. Teme za diskusiju su smanjenje siromaštva, klimatske promjene i ratovi u pojasu Gaze i u Ukrajini. Predviđeno je da se lideri G20 okupe na samitu u Riju 18. i 19. studenog.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno