Financa
Digitalni poslovni portal

Savjet financa.ba kako pravilno koristiti kreditne kartice

Kreditne kartice su postale potreba u svakodnevnom životu. Danas je život gotovo nemoguće zamisliti bez pomoći naših kratkoročnih beskamatnih kredita. Bezbrojno puta su nam omogućila da kupimo nešto čak i kada nismo imali dovoljno novca da priuštimo tu stvar. Korištenje kreditne kartice, je zapravo sustav u kojem posuđujete novac za kupovinu koju ćete obaviti sada, a platiti u budućnosti.

Ipak, zna se desiti da se prilikom nevještog upravljanja kreditnim karticama korisnici suoče s financijskim poteškoćama. Naravno, postoje osnovna pravila koje morate poštovati prilikom korištenja kreditne kartice kako biste izbjegli neugodne situacije. Pročitajte pravila zlata vrijedna koja će svakom korisniku omogućiti lagodno upravljanje kreditnim karticama i dobar način za kupnju.

Analizirajte mjesečne izvode

Izdavatelj kreditne kartice je u obvezi svaki mjesec poslati mjesečni izvod. Obavezno ga pogledajte, provjerite točnost potrošnje i stanje duga. Bit će naveden ukupan iznos koji dugujete i minimalni iznos koji morate platiti. Ukoliko imate viška vlastitih sredstava, zatvorite dio duga na kreditnoj kartici. Svakako je bolje smanjiti dug, nego kupiti neke nepotrebne stvari.

Ne kupujte nerealne stvari

Svi se nekad nađemo u situaciji da želimo stvari koje si ne možemo priuštiti ni u snu. Onda dođemo u napast da kupimo nešto na karticu iako nije realno da otplatimo u nekom razumnom periodu. Stoga, kupujte samo one stvari koje možete priuštiti i koje možete otplatiti u razumnom vremenskom roku. Ako znate da nešto sebi ne možete priuštiti, ne kupujte to.

Kreditne kartice naplaćuju naknade i kamate

Ne zaboravite da je plaćanje kreditnim karticama u većini slučajeva opterećno naknadama i kamatama. Bilo koje odgođeno plaćanje, koje podrazumjeva odlaganje na mjesečne anutete nosi sa sobom određene troškove. Često su mjesečne kamate po kreditnim karticama znatno skuplje od običnih potrošačkih kredita. Kako se radi o manjim iznosima, korisnici lakše pređu preko toga. Kao što smo već rekli, svaki put kada možete, uplaćujte više od minimalnog iznosa duga. Ukoliko platite ukupan iznos duga, nemate dodatnih troškova. Međutim, ako platite samo minimalni iznos, kamata će biti obračunata na preostali iznos duga.

Zadužujte se u skladu s budžetom

Kod upotrebe kreditne kartice važno je da svoje obaveze prema istoj izmirite na vrijeme. Ukoliko želite sačuvati vlastiti bonitet ne smijete se dovesti u situaciju da ne možete pokriti mjesečne obveze po kreditnoj kartici. Ukoliko nemate dovoljna sredstva koja pokrivaju vaše dugovanje ulazite u nedozvoljeni minus koji nikako nije prihvatljiv. Zadužujte se samo onoliko koliko možete otplatiti u datom vremenskom okviru. Nemojte preskočiti otplatu ili kasniti sa otplatom, kako ne biste plaćali dodatne naknade i kamate. Ukoliko Vam datum dospijeća obaveza ne odgovara, probajte u banci promijenuti datum koji Vama više odgovara, i koji je u skladu sa Vašim potrebama.

Trezveno upravljajte troškovima

Prilikom izbora kartice važnu ulogu za korisnike imaju troškovi koje korisnik plaća, te i trošak izdavanja i održavanja kartice. Upoznajte se sa visinom efektivne kamatne stope i ostalim naknadama po kreditnoj kartici i pročitajte opće uvjete o korištenju kartice.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije