Financa
Digitalni poslovni portal

Savjeti za ugodnije putovanje s prijateljima

Putovanja su važan dio ljudske prirode. Druženje s drugim ljudima još je važniji. Pomiriti to dvoje i otići na put s prijateljima, a da se to ne pretvori u traumatično iskustvo nije tako jednostavno kako se čini na prvi pogled.

Znate već kako to ide – kad svima iz društva odgovara jedan termin, uvijek će se naći netko tko baš tih dana ima neodgodovih obveza. Razumljivo, ljudi su uglavnom prezaposleni u današnje vrijeme. Ili, pak, veći dio ekipe želi ići na jedno mjesto, a ostatku se više sviđa neka druga lokacija. Jedni bi se na putovanju samo zabavljali, drugi bi ponešto i naučili i vidjeli. Nekima se više sviđa hodanje po prirodi, drugima sjedenje u kafićima. I mogli bismo tako nabrajati unedogled, sve do klasika poput otkrivanja nepomirljivih karakternih razlika.

Možda će vam pomoći ovih nekoliko savjeta o kojima nam piše tportal, pa da putovanje s društvom ipak ne bude iskustvo s više stresa nego užitka.

Budite spremni na izazove

Prije nego počnete planirati, pokušajte shvatiti i predvidjeti sve izazove koji vas čekaju. Prvi korak svakako je razgovor sa svim prijateljima koji žele zajedno na put kako biste spoznali njihov raspored, obveze, želje, afinitete. Nekih od tih stvari već ste svjesni dotadašnjim druženjem, no samo razgovor može ih prevladati. Netko će vjerojatno morati raditi, drugi ne vole letjeti, tu su i obiteljske obveze, i to sve mogu biti prepreke. Zato ih uvijek pretresite na vrijeme, da ne bude prekasno.

Budite realistični s financijama

Ovakva zajednička putovanja mogu biti skupa, jer se mnogo interesa treba poklopiti. Budete li nastojali naći odredište koje odgovara baš svima u grupi, mogli biste završiti na mjestima koja nisu baš jeftina, blago govoreći. Zato pokušajte naći kompromis i odlučiti se za destinaciju na kojoj će se poklopiti što više pojedinačnih želja. Na koncu, nismo svi jednako platežno sposobni. Zato je proračun jedan od prvih čimbenika koji se mora riješiti kod planiranja putovanja. Nisu svi skloni spavanju u hotelima sa četiri zvjezdice, ili trošiti stotinjak eura na svaki obrok, pa treba poštivati svačije mogućnosti. Ako planirate zajednički, ne bi trebalo biti drame s kompromisima. Kad se dogovorite o iznosima koje svatko može potrošiti, time ćete pomoći svima. Ako netko ne može pridonijeti jednakim iznosom, može to napraviti na neki drugi način.

Napravite plan putovanja

Prva stvar koju trebate napraviti pred ljetovanje (ili zimovanje) s prijateljima jest plan puta. To podrazumijeva nalaženje smještaja, aktivnosti poput zabave ili izleta, okvirne troškove. Posljednja stvar koju želite jest da bilo tko iz društva stoji na aerodromu ili željezničkoj stanici s prtljagom i bez ikakvog pojma o tome gdje treba ići. To je posebno važno ako ne putujete zajedno, nego se s društvom trebate naći na odredištu.

Napravite plan putovanja

Uzmite u obzir mjesto stanovanja članova društva

Ova je stavka, naravno, važna ako prijatelji s kojima putujete ne žive svi u istom gradu, pa imaju različite načine, a time i troškove, dolaska na odredište. Zato probajte i tu naći neki zajednički nazivnik, uzeti u obzir koliko je kome potrebno vremena dok stigne tamo gdje ste naumili ići, koliko će to koga koštati i slično. Također, bitno je i zbog susreta na konačnom odredištu, da pokušate smanjiti probleme i različita vremena kad tko od ekipe tamo stiže. Ako pak zajedno putujete, treba dobro isplanirati kada i kako doći na zajedničku početnu točku. Primjerice, ako netko dolazi automobilom mora naći mogućnost parkiranja, možda provesti vrijeme u čekanju na ostale i slično.

Izaberite odredište koje svima odgovara

Ovo može biti jedan od najtežih zadataka kod planiranja putovanja s prijateljima, bez obzira koliko je čvrsto prijateljstvo. Treba uzeti u obzir svačije afinitete, interese, predodžbe o tome što je to ugodan odmor. Skijanje, izležavanje na plaži, izleti po prirodi, noćno tulumarenje, razgledavanje povijesne baštine…, sve su to potencijalne zamke uspješnog prijateljskog putovanja. Rješenje je u tome da nađete odredište koje će ispuniti što više takvih želja, jer nikad nitko nije uspio pomiriti interese baš svih. Osim ako vaša grupa za putovanje nema samo jednog člana. A ni onda nije isključeno da nećete kod pregledavanja fotografija na povratku biti razočarani jer ste propustili ovo ili ono.

Zajednički odaberite destinaciju
Zajednički odaberite destinaciju

Odredite tip smještaja

Hostel? Hotel? Apartman? Soba? Kamp kućica? Koliba u šumi? Bezbrojne su mogućnosti smještaja, a jednako su brojne i mogućnosti greške. Pritom, afiniteti svakog člana društva samo su jedan od faktora koje treba uzeti u obzir. Drugi bi bila cijena, a danas su putnicima na raspolaganju uistinu brojne mogućnosti izbora u skladu sa svačijim platežnim mogućnostima. Ipak, možda je najvažniji kriterij za izbor smještaja što zapravo želite raditi na putovanju. Zaljubljenici u plaže naći će kakav apartman ili kuću blizu mora, ako se užasavate mora i preferirate bazen, onda je vaš izbor hotel. Makar, sve je više i privatnog smještaja s bazenima, pa čak i na mjestima gdje im se nikad ne biste nadali, recimo na dalmatinskim otocima s bezbroj čarobnih plaža. Partijaneri će uvijek izabrati smještaj blizu najvažnijih točaka noćnog života do kojeg mogu lako doći čak i ako se putem sudaraju sa zidovima, gastronauti u zonama s restoranima, a ljubitelji prirode naći će kakvu sobu blizu polazne točke za planinarenje ili duge hodačke rute, dovoljno udobne da na povratku omoguće tuš i ugodan odmor.

Uključite sviju u aktivnosti

Uvijek, ali baš uvijek izbjegavajte aktivnosti koje će iz bilo kojeg razloga isključiti nekog člana ili članicu društva. Ne možete zbog vlastite ugode uživati u skijanju ako netko od prijatelja nema opremu ili ne skija. Nećete ići na ronilačke izlete ako u društvu imate nekoga tko se boji morske dubine. Ne idite na rafting ako se netko nelagodno osjeća u gumenom čamcu na brzacima, ili na zip line ako u društvu imate nekoga s paničnim strahom od visine. Ovo pravilo čak se i ne mora uvijek odnositi na pustolovne aktivnosti, pretjerate li s vođenim razgledima spomeničke baštine, a putujete s ljudima koje to nimalo ne zanima, nikome neće biti previše ugodno. Ako baš morate, razdvojite se, pa se bavite onim što vam odgovara, a u isto vrijeme će se ostatak društva zabaviti nečim što im je bliže. Tako nitko neće biti zakinut, i nećete imati post festum rasprava na temu ‘zašto ste radili to-i-to, kad znate da ja to ne želim?’.

Ne pretjerujte s prtljagom

I inače je dobro suzdržati se s količinom stvari koje nosite na putovanje, ali kad putujete u društvu to je još važnije. Tako ćete izbjeći dodatne neugodnosti, od plaćanja viška prtljage u avionima, pa do otežanih transfera ili odlaska na izlete. Ponesite ono što vam doista treba, plus još kakvu sitnicu za specijalni noćni izlazak. Ukratko, kao i kod drugih navedenih točaka, mislite na druge.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije