Financa
Digitalni poslovni portal

Vinska piramidalna prijevara vrijedna 100 milijuna dolara

Vino je dobra investicija, ali samo ako vino postoji

Posljednjih godina, fino vino je nevjerojatno unosna investicija. U rujnu je vino zauzelo vrh Knight Frank Luxury Investment Indexa, svrgnuvši s trona druge luksuzne lidere kao što su Scotch i Hermès torbice. Zatim, u prosincu, Liv-Ex je objavio izvješće koje pokazuje da je fino vino imalo bolje povrate od tradicionalnih ulaganja poput zlata i Dow Jonesa tijekom prethodne godine – piše foodandwine.com

Naravno, kada se pojave prilike za ulaganja, pojavljuju se i prevaranti koji žele iskoristiti manje pametne ulagače koji možda ne razumiju netradicionalna tržišta poput finog vina. A u New Yorku su dvojica muškaraca navodno uspjela izvući klijentima gotovo 100 milijuna dolara radeći upravo to.

Stephenu Burtonu i Jamesu Wellesleyu, obojici britanskih državljana, prijeti do 20 godina zatvora nakon što su proteklog tjedna na Federalnom sudu u Brooklynu optuženi za prijevaru piramidalnog tipa kojom su navodno uvjerili ulagače da im pozajme 99 milijuna dolara temeljeno na kolekciji finog vina koju kao zalog drži njihova tvrtka Bordeaux Cellars. No, zapravo, tužitelji kažu da podrumi navodnih prevaranta nisu bili tako dobro opskrbljeni kao što se oglašavalo.

U onome što izgleda kao Ponzijeva shema temeljena na vinu, savezni agenti tvrde da su, počevši od lipnja 2017., optuženi tražili ulagače tvrdeći da su Bordeaux Cellars posredovali u zajmovima prema bogatim kolekcionarima vina, pri čemu Bordeaux Cellars kao osiguranje za te zajmove ima vino i plaća kamate investitorima koji su uložili novac. No, tužitelji tvrde da ti bogati kolekcionari zapravo nisu postojali, a optuženi su umjesto toga koristili novo-pristigla ulaganje za plaćanje obećanih kamata i natrpali vlastiti džep. Prema optužnici, shema se očito počela raspadati kada su otplate kamata iznenada prestale oko veljače 2019.

Nepostojeći Domaine de la Romanée-Conti i Chateau Lafleur

Prema Reutersu, dodatni sudski dokumenti su tvrdili da Bordeaux podrumi imaju tisuće boca manje vina od obećanog, uključujući nepostojeće boce vrlo poželjnih proizvođača kao što su Domaine de la Romanée-Conti i Chateau Lafleur.

“Za razliku od finog vina koje su navodno posjedovali, opetovane laži optuženika ulagačima nisu dobro odležale. Kako se navodi, ovi optuženici prevarili su ulagače nudeći im opojnu priliku za ulaganje osiguranu vrijednim bocama finog vina koja se pokazala predobrim da bude istina”, objasnio je Breon Peace, američki tužitelj za istočni okrug New Yorka, potrudivši se sa igrom riječi o finom vinu.

Pomoćnik glavnog ravnatelja FBI-a Michael J. Driscoll dodao je: “Burton i Wellesley su, kako se navodi, lagali svojim žrtvama kako bi ih natjerali da investiraju u shemu od gotovo 100 milijuna dolara. Današnja optužnica otkriva njihovu kriminalnu aktivnost i podsjeća druge kriminalce istomišljenike da se sheme za nezakonite prijevare ulaganja neće zanemariti.”

Čini se da se New York fokusirao na prijevare povezane s alkoholom. U ovo vrijeme prošle godine, Ured američkog državnog odvjetništva za južni okrug New Yorka optužio je navodnog proizvođača tekile koji se prošlog studenoga izjasnio krivim za prijevarno traženje ulaganja u svoj popularni koncept tvrtke za proizvodnju alkoholnih pića.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije