Financa
Digitalni poslovni portal

Sberbanci blokiran pristup SWIFT-u

Ruska Sberbanka isključena je iz globalnog sustava financijskih poruka SWIFT najnovijim, šestim setom sankcija koje su u ponedjeljak odobrili čelnici Europske unije.
“Ovaj paket sankcija uključuje nekoliko teških mjera, uključujući isključenje najveće ruske banke Sberbank iz SWIFT-a”, rekao je nakon summita EU čelnik Europskog vijeća Charles Michel, prenosi Rasha Tudej.

Dodao je da posljednje kaznene mjere uključuju zabranu tri ruska državna medija, kao i sankcioniranje pojedinaca koji su, kaže, odgovorni za ratne zločine u Ukrajini.

Ne očekuje se da će isključenje Sberbanke, najveće banke u Rusiji, iz globalnog međubankovnog sustava utjecati na poslovanje zemlje, budući da su međunarodna plaćanja već bila ograničena prethodno uvedenim sankcijama, priopćila je press služba ruskog zajmodavca.

“Sberbank radi normalno. Ograničenja su na snazi ​​već neko vrijeme. Isključenje iz SWIFT-a ne mijenja trenutnu situaciju s međunarodnim plaćanjima. “Domaće transakcije ne ovise o SWIFT-u i banka će ih obavljati u uobičajenom načinu rada”, poručuju iz banke.

Guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiulina izjavila je u travnju da je većina ruskih vjerovnika i 52 strane financijske institucije iz 12 zemalja dobila pristup Sustavu za razmjenu financijskih poruka (SPFS), ruskoj alternativi SWIFT-u. Nabiulina je također rekla da monetarni regulator namjerava zadržati u tajnosti identitet članova SPFS-a.

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije