Financa
Digitalni poslovni portal

Inflacija u eurozoni dostigla je još jedan rekord

Cijene u eurozoni nastavile su rasti u svibnju, dosegnuvši rekordne vrijednosti sedmi mjesec zaredom.

Inflacija je iznosila 8,1 posto za mjesec, prema preliminarnim podacima Europskog statističkog ureda, u odnosu na rekordnih 7,4 posto u travnju i iznad očekivanja od 7,8 posto.

To dolazi nakon inflacijskih otisaka nekoliko velikih europskih gospodarstava koji su posljednjih dana bili iznenađeni porastom. Njemačka je inflacija (usklađena kako bi bila usporediva s drugim zemljama EU) u svibnju iznosila 8,7%, pokazali su preliminarni podaci – što je značajno nadmašilo očekivanja analitičara od 8% i bilježi oštar pad u odnosu na 7,8% viđenih u travnju.

Francuska je inflacija također nadmašila očekivanja u svibnju sa rekordnih 5,8%, što je više od 5,4% u travnju, dok su harmonizirane španjolske potrošačke cijene u svibnju skočile za 8,5%, premašivši očekivanja od 8,1%.

U cijeloj eurozoni, rekordni godišnji rast potrošačkih cijena potaknut je rastućim troškovima energije, koji su dosegli 39,2% (u odnosu na 37,5% u travnju) i povećanjem cijena hrane, alkohola i duhana od 7,5% (sa 6,3%), piše CNBC.

Međutim, čak i bez cijena energije i hrane, inflacija je porasla s 3,5% na 3,8%, rekao je Eurostat.

Rastućim cijenama tijekom posljednjih mjeseci pogodovao je rat u Ukrajini, posebno za troškove hrane i energije, budući da je izvoz blokiran, a zemlje diljem Zapada pokušavaju smanjiti svoje oslanjanje na ruski plin.

Čelnici EU složili su se kasno u ponedjeljak zabraniti 90 posto ruske sirove nafte do kraja godine, što je izazvalo rast cijena. Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, rekao je da će taj potez odmah pogoditi 75 posto ruskog uvoza nafte.

Inflacija – koja ostaje stalno visoka ne samo u Europi, već i u Velikoj Britaniji, SAD-u i šire – uzrokuje glavobolje središnjim bankama, koje također uravnotežuju rizik od recesije.

Ranije ovog mjeseca predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je da očekuje porast stope na sastanku središnje banke u srpnju.

“Na temelju trenutačnih izgleda, vjerojatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg tromjesečja“, napisala je u objavi na blogu. “Ako bi se gospodarstvo europodručja pregrijalo kao rezultat pozitivnog šoka potražnje, bilo bi logično da se referentne stope uzastopno povećavaju iznad neutralne stope”.

Upravno vijeće ECB-a treba se sastati 9. lipnja, a zatim 21. srpnja.

Glavni europski ekonomist Goldman Sachsa Jari Stehn izjavio je u utorak za CNBC da banka na Wall Streetu očekuje povećanje kamatne stope ECB-a za 25 baznih bodova na svakom od svojih nadolazećih sastanaka tijekom ove godine, čime se stopa s trenutačnih -0,5% mijenja na 1,5% u lipnju 2023. Goldman predviđa da će ukupna inflacija eurozone u rujnu dostići vrhunac od 9%.

“Ali zapamtite da je mnogo toga potaknuto cijenama energije, mnogo toga potaknuto stvarima vezanim za globalna uska grla, a brojke temeljne inflacije, ako izbacite cijene hrane i energije, kreću se na oko 3,5%. Rast plaća kreće se malo iznad 2%”, rekao je Stehn prije objave podataka u utorak.

“Dakle, temeljni inflatorni pritisci u eurozoni su zasigurno ojačali, zbog čega mislimo da će se prilično brzo normalizirati, ali ne rade na istoj razini kao što to možemo vidjeti u SAD-u i UK-u, gdje se inflacija kreće na oko 6% i gdje središnje banke – posebno Fed – trebaju zauzeti odlučniji pristup politici pooštravanja od ECB-a.”.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije