Financa
Digitalni poslovni portal

Sheryl je vodila posao dok se Mark “igrao”, a brokeri se sada boje za budućnost Facebooka

Sandberg je vodila Facebook, odnosno posao, dok se Zuckerberg “morao igrati cool igračkama"

Nakon vijesti koja je postala glavna u tehnološkom svijetu, a to je da je Sheryl Sendberg dala ostavku na mjesto operativne direktorice tvrtke Meta, brokeri su počeli postavljati određena pitanja.

Sandberg je vodila Facebook, odnosno posao, dok se Zuckerberg “morao igrati cool igračkama”, piše u komentaru Martketwach i dodaje da će se sada njegov pokušaj da napravi “metaverzum” dogoditi “bez odrasle osobe u sobi”.

Kada se Sheryl Sandberg prvi put pridružila Facebooku 2008., često su je spominjali kao “jedinu odraslu osobu u prostoriji” koja bi mogla pomoći suosnivaču i izvršnom direktoru Marku Zuckerbergu, tada samo 24-godišnjem, da ga pretvori u tvrtku na Wall Streetu.

Gotovo desetljeće i pol kasnije, Sandberg je najavila svoj odlazak nakon što je ispunila opis svog radnog mjesta kao glavna operativna direktorica. Bila je ključna snaga u razvoju oglašivačkog poslovanja, koji sada čini većinu prihoda tvrtke od više od pola bilijuna dolara, jačajući odnose s velikim oglašivačima i malim poduzećima dok se moćna tvrtka društvenih medija širi diljem svijeta.
No, pošto ona odlazi, Zuckerbergu i tvrtki koju je opet nazvao “Meta” ne treba vjerovati, oštri su neki u komentarima.

A nakon što je šef u objavi na Facebooku rekao da ne bi pokušao postaviti sličnu moćnu ulogu, investitori i korisnici trebali bi biti jednako zabrinuti za budućnost tvrtke koja se pokušava probiti do istaknute pozicije u onome što Zuckerberg vjeruje da će biti sljedeća generacija interneta.

Zuckerberg je godinama bio predmet kritika, zbog zabrinjavajuće korporativne strukture koja mu daje potpunu kontrolu nad tvrtkom, kao i zbog mnogih krivih koraka Facebooka, od lošeg modeliranja štetnog sadržaja do prijetnji privatnosti korisnika do mnogih drugih problema.

Nedavno je Zuckerberg odveo tvrtku u “metaverzum”, trošeći milijarde na novi pokušaj stvaranja virtualne stvarnosti. Ali bez direktora koji je imao dubok utjecaj na njega u ranim danima Facebooka, zašto bi investitori vjerovali da Zuckerberg može ispravno unovčiti taj trud?

Zuckerberg je rekao da će Javier Olivan, dosadašnji direktor zadužen za razvoj, i na jesen voditi sektor, te da će Sandberg zamijeniti u dijelu poslovanja, ali ne i u infrastrukturi tvrtke, a nije jasno ni koliko utjecaj će Olivan doista imati.

Sandberg također nije nepogrešiva kada su u pitanju problemi na Facebooku. Nakon američkih predsjedničkih izbora 2016. Zuckerberg je okrivio nju i njezine timove za posljedice uloge Facebooka u skandalu Cambridge Analytics, navodi Wall Street Journal. No, u najmanju ruku, vodila je tvrtku kao posao, umjesto cool tehnološkog laboratorija za koji Zuckerberg, čini se, misli da mu duguje i da ga posjeduje, dok malo razmišlja o posljedicama svojih eksperimenata.

Mnogi Meta investitori “držali su se za nos” dok su i dalje držali dionice, priznajući da, iako su mnogi elementi Facebooka i Instagrama ponekad neugodni, masna dobit i snažan rast prihoda omogućuju im da ignoriraju njegove probleme. Taj je prihod uvelike bio zasluga Sherylnog truda, pa bez nje investitori moraju odlučiti hoće li tvrtka u budućnosti vrijediti svega toga.

Izvor:biznis.telegraf.rs

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije