Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SNB još jedna u nizu koja je 2023. završila s minusom

Švicarska centralna banka (SNB) pridružila se skupini centralnih monetarnih institucija vodećih gospodarstava koje su podignute kamatne stope gurnule u minus. U ponedjeljak je potvrdila da je u 2023. godini poslovala s gubitkom.

SNB je izvjestila da je prošle godine poslovala s gubitkom od 3,2 milijarde švicarskih franaka (3,34 milijarde eura). Minus je ipak znatno manji nego u 2022. godini kada je zbog pada vrijednosti portfelja dionica i obveznica iznosio čak 132,5 milijardi franaka i bio je najveći otkada je SNB osnovana.

U 2023. švicarska centralna banka bilježila je na pozicijama u stranoj valuti prihod od četiri milijarde franaka. Nakon gubitka od 131,4 milijarde franaka u 2022. Uteg im je lani bio jači franak, uz gubitak povezan s valutnim tečajevima od 58 milijardi franaka.

Prihod od zlatnih rezervi iznosio je 1,7 milijardi franaka i bio je više nego četiri puta veći nego u prethodnoj godini. SNB je ubilježila i 1,4 milijarde franaka prihoda od hitnog kredita za spašavanje posrnulog Credit Suissea.

Prevagnuo je ipak neto gubitak od 8,5 milijardi franaka na pozicijama u domaćoj valuti. Više nego osam puta veći nego u 2022., budući da je SNB u sklopu postrožene monetarne politike radi obuzdavanja inflacije komercijalnim bankama plaćao veće kamate na prekonoćne depozite.

Banka tako ni u ovoj godini neće isplatiti dividendu dioničarima, saveznoj državi i kantonima, piše hrportfolio.

SNB se negativnim rezultatom u 2023. pridružila onima koji su koji su zbog podignutih kamatnih stopa lani poslovali s minusom. To su Europska centralna banka (ECB) koja je imala minus od 7,9 milijardi eura, njemačkoi Bundesbank koji je imao minus od 21,6 milijardi eura i američki Fedu koji je imao minus 114,3 milijarde dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno