Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Središnja banka Rusije će intervenirati zbog pada rublje

Ruska središnja banka objavila je danas da će početi intervenirati na deviznom tržištu, jer je rublja pala na najnižu razinu u povijesti nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio “specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”.

Ruska valuta, državne obveznice i dionice naglo su potonule jutros, što je potaknulo Moskovsku burzu da obustavi sve trgovinske aktivnosti, što je potaknulo središnju banku da najavi prvu deviznu intervenciju od pripojenja Krima Rusiji 2014. kako bi podržala financijsku stabilnost.

“Kako bi stabilizirala situaciju na financijskom tržištu, Banka Rusije odlučila je započeti intervencije na tržištu valuta”, stoji u priopćenju središnje banke, prenosi Reuters.

Rublja je zabilježila rekordan pad prema dolaru na 89,60 rubalja, dok je prema euru pala blizu psihološke granice od 100 rubalja, prenosi Reuters.

Prije nego što su se geopolitičke napetosti između Moskve i Kijeva počele intenzivirati u listopadu prošle godine, tečaj ruske valute iznosio je 70 rubalja za dolar, odnosno 81 rublju za euro.

Banka Rusije također je odlučila proširiti popis vrijednosnih papira koje će prihvatiti kao kolateral u zamjenu za osiguranje likvidne imovine, te će na međubankovnom tržištu obavljati operacije koje će omogućiti dodatnu likvidnost bankarskom sektoru.

Još jedan alat koji središnja banka ima na raspolaganju za ublažavanje pritiska na rublju je njena referentna kamatna stopa. Procjenjuje se da će banka nastaviti s monetarnim pooštravanjem kako bi obuzdala inflaciju, koju će pad rublje vjerojatno potaknuti.

Akteri na globalnim tržištima kapitala očekuju novi paket oštrih zapadnih sankcija protiv Rusije, zbog pokretanja njezine vojne akcije u Ukrajini, navodi Reuters.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno