Financa
Digitalni poslovni portal

Panika na svjetskim burzama, počela je opća rasprodaja dionica

Globalna tržišta kapitala danas je zahvatila panika zbog ruske vojne akcije u Ukrajini, što je izazvalo opću rasprodaju, dok su cijene dolara, zlata i nafte porasle.

Najširi azijsko-pacifički indeks dionica MSCI, isključujući japanski, pao je za više od 3,2 posto, australske dionice za više od 3,0 posto, a najlikvidnije kineske tvrtke za 1,3 posto – piše Reuters.

Tokijski indeks Nikei potonuo je 2,4 posto.

Čini se da će se pad dionica iz Azije nastaviti i danas na burzama u Europi i SAD-u, te da će cijene roba nastaviti naglo rasti, što dodatno povećava rizike u smislu inflacije i gospodarskog rasta.

Dionice industrijskih tvrtki u terminskom trgovanju u New Yorku, koje mjeri indeks Dow Jones, pale su od jutros za 720 bodova ili 2,19 posto, fjučersi dionica u indeksnoj košarici S&P 500 pali su 2,26 posto, dok je vrijednost dionica tehnologije tvrtke povezane s indeksom Nasdaq 100 pale su za 2,73 posto, prema posljednjim podacima CNBC-a.

Slično je i kretanje dionica na europskim tržištima kapitala. Terminski indeks EuroStox 50 i njemački DAKS potonuli su za više od 3,5 posto u ranom trgovanju, dok je londonski FTSE pao 2,0 posto.

CBOE Indeks volatilnosti skočio za 55%

Izrazita nestabilnost na burzama uzrokovana je produbljivanjem rusko-ukrajinskog sukoba, pri čemu je CBOE indeks volatilnosti, koji mjeri stupanj straha na Wall Streetu, u proteklih devet dana skočio za više od 55 posto.

Geopolitičke napetosti također su utjecale na prinose američkih obveznica. Prinosi na referentne 10-godišnje američke obveznice pali su na 1,8681 posto s jučerašnje razine od 1,977 posto. Prinosi na dvogodišnje dužničke vrijednosne papire također će potonuti s 1,6 na 1,5 posto.

Globalni okret ulagača prema ulaganjima u sigurnu imovinu potaknuo je skok dolara za više od pola posto u odnosu na košaricu suparničkih valuta, na 96,715 bodova, dok je euro pao za 0,8 posto na 1,1220 dolara.

Ostale rasprodaje proširile su se na tržišta kriptovaluta, gurnuvši bitcoin ispod 35.000 dolara po prvi put u nekoliko mjeseci.

S druge strane, danas je nafta prvi put nakon 2014. premašila razinu od 100 dolara za barel, dok se europskom naftom Brent jutros trgovalo po cijeni od 101,93 dolara.

Vrijednost zlata na sportskom tržištu također je skočila za više od 1,7 posto, dosegnuvši najvišu razinu od početka siječnja 2021. godine.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije