Financa
Digitalni poslovni portal

Što je financijska terapija?

Financijska terapija spaja financije s emocionalnom podrškom kako bi pomogla ljudima da se nose s financijskim stresom. Financijski savjetnici i drugi stručnjaci koji su certificirani kao financijski terapeuti često pružaju terapiju klijentima kako bi im pomogli u donošenju logičnih novčanih odluka i rješavanju financijskih problema s kojima bi se mogli suočiti. Financijska terapija specijalizirana je vrsta terapije za koju je potrebna certifikacija organizacije poput Udruge za financijsku terapiju u SAD.

Udruga za financijsku terapiju u SAD definira financijsku terapiju kao “proces utemeljen na terapijskim i financijskim kompetencijama koji pomaže ljudima da misle, osjećaju se i ponašaju drugačije s novcem. Sve to kako bi poboljšali opću dobrobit kroz prakse i intervencije utemeljene na dokazima“.

Razumijevanje financijske terapije

Novac igra veliku ulogu u općem blagostanju osobe. Stresovi vezani uz upravljanje novcem i suočavanje s financijskim zamkama mogu uzeti ogroman danak nečijem emocionalnom zdravlju. Ako se ne kontrolira, ovaj se emocionalni teret može proširiti na druga područja života osobe. Nedavna studija SAD Regulatornog tijela financijske industrije (FINRA) pokazala je da 60% odraslih ispitanika u SAD-u osjeća tjeskobu oko svojih osobnih financija.

Baš kao i kod bilo kojeg drugog oblika terapije koji se bavi drugim aspektima života osobe, financijska terapija pruža podršku i savjete usmjerene posebno prema financijskom području. I stresovima koji idu uz njega. Iako se financijska terapija može usredotočiti na aspekte financijske pismenosti, ona se također bavi temeljnim emocionalnim i psihološkim odnosom pojedinca s novcem.

Razlozi traženja financijske terapije

Postoji niz razloga zašto bi osoba tražila ili trebala financijsku terapiju. Slično tome, certificirani financijski terapeuti u SAD su stručnjaci sa stručnim znanjem u nizu područja. To uključuje financijsko savjetovanje, psihologiju, socijalni rad i slično.

Nezdravo financijsko ponašanje

U mnogim slučajevima problemi u ponašanju dovode do toga da se osoba prilagodi nezdravim financijskim rutinama. Ovo uključuje nezdrave navike trošenja (kao što je kockanje ili kompulzivno kupovanje),.Tu su i  pretjerani rad radi gomilanja novca, potpuno izbjegavanje financijskih problema s kojima se mora pozabaviti ili skrivanje financija od partnera. Često su loše navike štednje, potrošnje ili rada simptom drugih loših navika povezanih s mentalnim ili fizičkim zdravljem.

Iskustvo financijske traume

Pojedinci koji su doživjeli financijsku traumu – osobna iskustva koja su uzrokovala negativnu promjenu nečijeg odnosa s novcem – mogu biti tjeskobni ili pod stresom kada se kasnije u životu suoče s financijskim pitanjima.

Kretanje prema novoj financijskoj kulturi

Neki pacijenti na financijskoj terapiji mogu imati iskustva u kulturi ili životnom okruženju u kojem su se financije ili financijsko znanje smatrali tabuom. Ovi ljudi mogu imati koristi od financijske terapije kako se njihove okolnosti mijenjaju. Na taj način bi mogli izbjeći osjećaj preopterećenosti i stresa zbog prilagodbe novoj financijskoj kulturi.

Razlikovanje financijske terapije od drugih vrsta terapije

Najučinkovitiji oblici financijske terapije uključuju suradnju između financijskog savjetnika osobe i ovlaštenog terapeuta ili specijalista. I financijski savjetnik i terapeut imaju jedinstvene kvalifikacije koje drugi nemaju.

Zbog toga je nekome teško pružiti potpunu financijsku potporu terapiji. Pokušaj da se to učini mogao bi potencijalno usmjeriti osobu u pogrešnom smjeru i prekršiti etičke kodekse. Udruga za financijsku terapiju obično zahtijeva da kandidati za njezin program certificiranog financijskog terapeuta posjeduju diplomu prvostupnika u području financija ili području mentalnog zdravlja ili posebnu oznaku kao što je certifikat ovlaštenog financijskog planera (CFP).

Financijski savjetnici dobro poznaju specifične situacije svojih klijenata i mogu savjetovati o najboljim pravcima djelovanja. Oni mogu podijeliti svoju stručnost u nadi da će ublažiti financijski teret s kojim se njihovi klijenti suočavaju. Međutim, terapija nije područje stručnosti financijskog savjetnika. Ako je osobi potrebna stvarna emocionalna podrška ili joj je potrebna pomoć u odvikavanju od loših navika, treba uključiti ovlaštenog stručnjaka. Financijski savjetnik ima tendenciju da bude vještiji u davanju savjeta o tome kako najbolje krenuti naprijed s financijskim problemima, dok licencirani stručnjak može pružiti podršku koja dopire do korijena dubljeg problema.

Što je financijski terapeut?

Financijski terapeut certificirani je stručnjak koji pruža terapijske usluge s ciljem pomoći ljudima da misle, osjećaju i ponašaju se drugačije u vezi s novcem.

Tko bi trebao potražiti financijsku terapiju?

Financijska terapija je pogodna za ljude koji su u prošlosti imali financijsku traumu. Također, financijska terapija može pomoči i ljudima koji žele riješiti temeljne uzroke svog negativnog financijskog ponašanja i pojedince koji prolaze kroz velike promjene u financijskoj kulturi.

Izvor: investopedia

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije