Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Što je zapravo ‘Tiho rezanje’ i kako izgleda iza kulisa

Imali smo “tiho odustajanje” i “glasno odustajanje”, a sada imamo i novi korporativni izraz: “tiho rezanje”. Ako se kao poduzetnik pitate što je to i trebate li se toga bojati, ne brinite. Tiho rezanje može biti stvarno sjajna stvar. Ali prvo, što je to?

Prema The Wall Street Journalu, tiho rezanje je kada obavijestite zaposlenike da ih preraspoređujete, a ne otpuštate ih. Teorija je da je jeftinije natjerati nekoga da da otkaz nego nekoga otpustiti i platiti otpremninu. Pa umjesto da nekoga otpustite, premjestite ga i nadate se da će otići.

Preraspoređivanje u nadi da će netko dati otkaz svakako je uobičajena praksa na izvršnoj razini, ali ispod toga? To nije dobar niti praktičan razlog.

Cilj preraspoređivanja

Da, otpremnina je skupa. Također u većini slučajeva čak nije ni potrebna. Kompanije nude otpremnine iz nekoliko razloga, ali jedan od njih je natjerati osobu da tiho ode. Kad netko dobije otpremninu to obično znači da, u zamjenu za otpremninu, neće tužiti poslodavca. Naravno, ti uvjeti nisu bezgranični i zaposlenici se ne mogu odreći svih prava. Ali to je primarna svrha.

Ako želite da netko ode, raskinete ugovor, ponudite otpremninu i date mu papire za podnošenje zahtjeva. Oni odlaze i više vam ne smetaju.

Ako nekoga prerasporedite umjesto da mu date otkaz, to je zato što želite zadržati tu osobu.

Zašto biste trebali zaposlenika prerasporediti umjesto dati mu otkaz?

Ako morate eliminirati radno mjesto, nema li smisla otpustiti osobu na tom položaju i zaposliti nekoga s odgovarajućim vještinama za drugi posao? Zašto biste prisiljavali nekoga bez pravih vještina na novi položaj?

Kratak odgovor je da se vještine mogu naučiti. Dodatno, vještine su najlakša stvar za procjenu kandidata za posao. Možete testirati mnoge vještine i procijeniti izvedbu drugih.

Puno je teže zaposliti nekoga tko ima dobro radi, dobro se slaže sa suradnicima i pridonosi općoj dobrobiti tvrtke. Ako imate dobrog zaposlenika, ne želite da ta osoba ode. Želite da ostanu.

Dakle, prerasporedite i nadate se najboljem.

U idealnom slučaju, želite ljude staviti u položaj u kojem će biti sretni. Ljudima uvijek možete ponuditi mogućnost uzimanja otpremnine ili novog radnog mjesta.

Objasnite osobi zašto je premještate i zašto mislite da će to biti uspješno. Ponudite podršku i prilike za obuku kako bi mogli uspjeti u novoj ulozi.

Hoće li neki otići? Naravno. Ali možda ćete na ovaj način uspjeti zadržati neke sjajne zaposlenike.

Rezultati preraspoređivanja

Gotovo nikad nema smisla prerasporediti nekoga u pokušaju da ga se prisili da ode. Stavljanje nekoga u položaj u kojem će biti jadan ne pomaže rastu tvrtke i može izbaciti dobre zaposlenike.

To se posebno događa na izvršnoj razini, gdje ćete najvjerojatnije vidjeti premještaj kao metodu konstruktivnog otpuštanja. Zašto biste htjeli uzeti svoju osobu koja u marketingu ne radi dobro i staviti je na čelo operacija? Budite odrasli i riješite se takve osobe. Sastanite se sa svojim odvjetnikom, sastavite prijedlog i raskinite ugovor.

Ljutiti ljude i stvarati im neugodnosti na poslu učinit će više štete od otkaza.

***

Prerasporedite osobe koje želite zadržati i točno objasnite zašto ih premještate. Dajte zaposlenicima podršku koja im je potrebna da budu uspješni. Raskinite ugovore s ljudima s kojima ih želite raskinuti. Ne igrajte igrice s ljudima kako biste izbjegli nezaposlenost i davanje otpremnine.

Izvor: Inc.; prijevod i prilagodba: Financa.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno