Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U kojim zemljama zaposleni najviše prosperiraju

Većina nas veliki dio svog života provode na poslu. Stoga, nije iznenađenje da naši poslovi imaju direktan uticaj na naše opće mentalno zdravlje i dobrobit.

Dok posao može da izazove stres, tugu ili bijes, neki također pronalaze ispunjenje, svrhu i sreću u njemu. Prema Gallup-ovom izvješću o stanju na globalnom radnom mjestu za 2024. godinu, 34 posto ispitanih u anketi na globalnom nivou kaže da „uspijevaju“, dok 58 posto kaže da se „muči“. Oko 8 posto anketiranih širom svijeta priznaje da „pati“ na poslu.

Oni koji prosperiraju navode „značajno manje zdravstvenih problema i manje brige, stresa, tuge, usamljenosti, depresije i bijesa. Oni prijavljuju više nade, sreće, energije, zainteresiranosti i poštovanja“, piše u studiji. Ista se zasniva na ukupnoj procjeni života, koja kombinira percepciju ispitanika o tome gdje se nalaze sada i u budućnosti.

Studija je imala za cilj da procjeni mentalno zdravlje i blagostanje zaposlenih. Također, izmjerila je angažman kroz pozitivna iskustva kao što su napredovanje i uživanje, kao i negativna iskustva poput stresa, bijesa, brige, tuge i usamljenosti.

U Gallup-ovom istraživanju učestvovala je svjetska odrasla populacija u više od 160 zemalja širom sveta. Podaci za ovo izvješće prikupljeni 2023. godine uključivali su rezultate više od 128.000 zaposlenih ispitanika, piše CNBC Make It.

10 zemalja u kojima zaposleni kažu da prosperiraju, prema Gallup-ovoj studiji:

Finska: 83%
Danska: 77%
Island: 76%
Nizozemska: 71%
Švedska: 70%
Izrael: 69%
Norveška: 67%
Kostarika: 62%
Belgija: 60%
Australija: 60%

Europske zemlje dominiraju

Europske zemlje su dominirale na listi, na kojoj je njih sedam koje su ušle u prvih 10.

„Ljudi često suprotstavljaju kulturu Zapadne Europe „rade da bi živjeli“ sa načinom razmišljanja „živi da bi radio“ u Sjedinjenim Državama“, navodi se u izvešću. Na kraju krajeva, „zaposleni u zemljama sa značajnim zakonima o radnim pravima imaju najbolje emocionalno zdravlje“.

Australija je bila među prvih 10 sa 60 posto ispitanika koji su rekli da su „prosperirali“. U Kostariki, 62 posto ispitanika je izjavilo da su „prosperirali“.

Izrael se također našao na listi za regiju Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Šira regija je zabilježila najveći postotak zaposlenih koji „dožive svakodnevni stres“, sa 52 posto ispitanika koji su to prijavili, u usporedbi sa 39 posto u Izraelu.

Odnos prema poslu

„Kada zaposleni smatraju da su njihov posao i radni odnosi smisleni, zaposlenje je povezano sa visokim nivoom svakodnevnog uživanja i niskim nivoom negativnih svakodnevnih emocija. Primjetno je da polovina zaposlenih koji su angažirani na poslu napreduje u životu u cjelini“, navodi se u izvješću.

Pored toga, „kada su menadžeri angažirani, veća je vjerojatnoća da će zaposleni biti angažirani“, navodi se u studiji.

„U organizacijama sa najboljom praksom angažirane su tri četvrtine menadžera, kao i sedam od 10 nemenadžera.“

Odgovornost ne leži samo na zaposlenima, već i na organizacijama. Kada kompanije uvedu neophodnu zaštitu na radu i angažiraju dobro obučene menadžere, zaposleni mogu napredovati i na radnom mjestu i u životu, navodi BizLife.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno