Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U Mostaru počeo 25. Međunarodni sajam gospodarstva

U Mostaru je počeo  25. Međunarodni sajam gospodarstva. Otvorenim ga je proglasio Andrej Plenković hrvatski premijer. Sajam se održava od 16. do 20. travnja, a za vrijeme trajanja predstaviti će se 800 izlagača iz 30 zemalja regije i Europske unije.

Plenković je prigodom otvorenja rekao kako prisustvo brojnih hrvatskih tvrtki na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru pokazuje blisku povezanost Hrvatske i BiH, koja se u gospodarskom smislu najbolje manifestira na Mostarskom sajmu. Po njegovim riječima, trgovinska razmjena između dviju zemalja prošle godine bila je nešto manja od 4 milijarde eura.

BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih firmi. Isprepletenost i povezanost naših dviju država, geografska i svaka druga, je takva da praktično nema važnog prometnog pravca, a da nije vezan za naše dvije države. i stoga želim da se što prije izdefiniraju preostali dijelovi koridora 5c koji će od Budimpešte, preko Osijeka pa do Ploča povezati naše dvije zemlje kroz taj europski pravac.

Andrej Plenković, hrvatski premijer

Pokretač gospodarskog razvoja

Mostarski sajam, kao jedan od najprepoznatljivijih simbola Mostara i Hercegovine, jeste i treba biti jedan od pokretača gospodarskog razvoja u BiH. Izjavila je to prilikom otvorenja direktorica sajma Dalfina Bošnjak.

Bošnjak je istakla da se manifestacija održava u atmosferi početka pristupnih pregovora BiH sa EU, što će imati ogromne pozitivne učinke na gospodarstvo i život uopće.

Rekla je i kako će se u narednih pet dana sajma predstaviti izlagači iz 30 zemalja. Kao i da će biti upriličen veliki broj korisnih tematskih konferencija, stručnih skupova, okruglih stolova, te drugih značajnih događaja.

Bošnjak je zahvalila Hrvatskoj, za koju je navela da je od početka održavanja ove manifestacije, najznačajniji partner. Dodala je da su mnoge firme iz te zemlje iskoristile ovaj sajam za ulazak na tržište BiH.

Mostar bolje mjesto za život

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da je ovaj grad danas u brojnim segmentima primjer i predvodnik pozitivnih procesa u BiH. Kao i da se žele stvoriti uvjeti da Mostar i BiH postanu bolje mjesto za život.

Kordić je u svom obraćanju na otvaranju ovogodišnjeg Mostarskog sajma naveo da se on događa u posebnom trenutku. U trenutku kada je BiH od EU dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu. Što je značajan trenutak koji otvara perspektive, ali stavlja velike izazove i obaveze.

Kordić je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Koji je, prema njegovim riječima, uspostavljanjem avionske linije između Beograda i Mostara stvorio još jedan most suradnje između BiH i Srbije.

On je pojasnio da je zemlja partner ovogodišnjeg sajma Hrvatska. Zahvalio se hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. Koji, kako je rekao, svojim dolaskom još jednom svjedoči i potvrđuje da BiH nema većeg zagovarača od Hrvatske na putu ka EU.

Uz četiri sjedišta, Zagreb, Beograd, Rim i Munchen, Mostar je sada povezan s Europom i cijelim svijetom. A to nam stvara pretpostavku da aerodrom Mostar bude snažan pokretač razvoja Mostara i BiH.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara

Sajamske i podsajamske manifestacije

Na Mostarskom sajmu tradicionalno se predstavljaju proizvodi iz metalske i građevinske, poljoprivredne, prehrambene, automobilske i drugih industrija, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma.

Za vrijeme trajanja sajma bit će održane i podsajamske manifestacije – sajam turizma, sajam vina, IT tehnologija. P planirani su i međunarodni poslovni susreti. U okviru bogatog propratnog programa bit će priređeni modni dani, brojne radionice o različitim temama, sajamski kvizovi i slično.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno