Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

UNESCO odbio Veneciju uvrstiti u ugroženu baštinu

Unatoč preporukama stručnjaka, odbor UNESCO-a odlučio je da neće upisati Veneciju na Popis ugrožene svjetske baštine. Time su talijansku vladu poštedili sramotne presude o stanju grada.

Odbor za svjetsku baštinu donio je odluku da neće upisati Veneciju i njezinu Lagunu na Popis ugrožene svjetske baštine.

UNESCO, UN-ova organizacija za kulturu, nakon sastanka odbora u Rijadu.

Talijanski ministar kulture, Gennaro Sangiuliano, rekao je da bi dodavanje Venecije na popis bio “neumjestan potez” i neutemeljen na objektivnim činjenicama. “Venecija, stoga, nije u opasnosti”, priopćio je.

Već dugo ugrožena poplavama i masovnim turizmom

Venecija, poznata po svojim kanalima i kulturnim lokalitetima, odavno je ugrožena poplavama i masovnim turizmom.

Sangiuliano je rekao da je UNESCO pozitivno ocijenio talijanske napore da štite Veneciju od visokog vodostaja sustavom mobilnih podvodnih brana MOSE. A od nedavno i uvođenjem ulaznica za turiste. Time će se ograničiti broj turista a početi će se primjenjivati sljedeće godine, piše HRT.

Međutim, UNESCO je rekao da je potrebno više truda da se zaštiti ranjivi grad u laguni.

S time u vezi ponovio je zabrinutost zatraživši da grad riješi niz teškoća koje ugrožavaju grad, primjerice masovni turizam i klimatske promjene, rečeno je.

Venecija je osnovana u 5. stoljeću i prostire se na 118 malih otoka. Postala je velika pomorska sila u 10. stoljeću. Cijeli grad je izvanredno arhitektonsko remek-djelo u kojem se iu najmanjoj zgradi nalaze djela nekih od najvećih svjetskih umjetnika poput Giorgionea, Tiziana, Tintoretta, Veronesea i drugih.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno